Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rok 2020 měl být pro sportovní fanoušky svátkem, změnil se ale v chaos a zmařené přípravy

Fanoušci Bohemians sledují přes zeď utkání s AC Sparta Praha foto:  Dan Materna, MAFRA

Praha - Měl to být rok plný natřískaných sportovních akcí, místo toho to ale bylo 12 měsíců zmatku, nejistoty a ztrát. Koronavirová pandemie, která sužuje celý svět, může za zrušení spousty sportovních akcí. Spousta z nich se uskutečnila v náhradním termínu, o své vrcholy sezony ale přišli běžci, hokejisté, fotbalisté i spousta dalších. Ve změti zrušených a odložených klání byl brzy chaos a ani sami sportovci netušili, na kdy a zda vůbec mají trénovat. Které největší akce se letos měly konat, ale nakonec se zrušily?
  5:00

MS v hokeji ve Švýcarsku

První z velkých zrušených akcí letošního roku. Mistrovství světa v ledním hokeji se mělo původně uskutečnit v období mezi 8. až 27. květnem ve Švýcarsku. 21. března se ale kvůli zvyšujícím počtům nakažených lidí COVID-19 organizátoři rozhodli turnaj zrušit úplně. Světový šampionát se naposledy zrušil v letech 1940-1946 kvůli druhé světové válce, v letech 1980, 1984 a 1988 se pak nekonal kvůli olympijským hrám.

Český fanoušek v masce Fantomase.

Letní olympijské hry v Tokiu

Rozhodně největší zrušenou letošní akcí jsou letní olympijské hry v Tokiu. Ty by se sice uskutečnit měly, ale až příští rok a kvůli tomu organizátoři počítají ztráty v miliardách korun. Právě o OH se spekulovalo dlouho, konečné rozhodnutí o odložení padlo až v závěru března, tedy pouhé čtyři měsíce před plánovaným startem. I pouhý rok odložení však překazil plány nejen organizátorům a fanouškům, ale zejména samotným sportovcům. Celá řada z nich v Tokiu chtěla ukončit reprezentační kariéru, založit rodinu, věnovat se jinému zaměstnání či kvůli vyššímu věku s vrcholovým sportem skončit.

Olympijské hry v Tokiu budou o rok později

Fotbalové EURO

Letošní fotbalové EURO mělo být unikátní. Poprvé v historii se nemělo konat na jednom místě, ale celkem ve dvanácti různých městech po celé Evropě. A právě toto cestování takřka po celém kontinentu se zdálo být až moc riskantní, a tak se organizátoři rozhodli raději rok počkat. EURO však ponese stejný název i s rokem 2020.

Čeští hráči se radují z úvodního gólu.

Play off hokejové extraligy

Ač se na jaře rušily napříč Evropou snad všechny sportovní ligy, hokejová extraliga to odnesla mezi prvními. 27. ročník české nejvyšší hokejové soutěže zvládlo dokončit základní část i baráž, v polovině předkola se ale celá liga musela přerušit. Zatímco se fotbalová dohrávala v létě, hokejový svaz se rozhodl pro radikální řešení. Sezonu tak ukončil předčasně a hlavně bez vyhlášeného vítěze.

Hráči Sparty po vítězství zdraví tribunu, na které obvykle sedí jejich fanoušci.

Tenisový turnaj Wimbledon

Jediný letošní tenisový Grand Slam, který se zrušil, byl Wimbledon. Na londýnský turnaj si brousila zuby i Petra Kvitová, která jej dvakrát vyhrála. Ač se měl konat až na přelomu června a července, organizátoři se v dubnu rozhodli neriskovat ani turnaj neodkládat a rovnou ho zrušili. Později All England Club potvrdil, že ho zrušení stálo přes 100 milionů liber, tedy 2,8 miliardy korun.

Petra Kvitová v zápase s Ons Jabeurovou.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix

Jednodenní cyklistický závod Paříž-Roubaix patří na silnici mezi ty nejoblíbenější. Jet se měl sice až v říjnu, vzhledem ke špatné zdravotní situaci ve Francii se ale rozhodlo pro jeho zrušení. Do karet mu nehrála ani upravená, ale našlapaná cyklistická sezona. Druhá polovina roku byla pro cyklisty vskutku náročnou, ale zase nepřišli ani o jeden díl Grand Tour.

Momentka z devatenácté etapy Tour de France.

Esportový turnaj The International

Akce se nerušily pouze v klasických sportech, ale také v těch virtuálních. Rozhodně největší ztrátu si připsali organizátoři turnaje The International. Světově největší esportový turnaj se měl konat v létě ve Švédsku, ale musel být přeložen na neurčito. The International, známý také pod zkratkou TI, je turnaj v MOBA hře Dota 2 a každoročně rozdá mezi esporty nejštědřejší odměny a na místo dorazí neskutečné množství fanoušků z celého světa.

The International

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!