Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vondroušová postoupila do čtvrtfinále, v něm ji čeká rozjetá světová jednička

Markéta Vondroušová se raduje z výhry v osmifinále Roland Garros. foto: AP

Poslední Češka v pavouku Roland Garros míří mezi osmičku nejlepších. Markéta Vondroušová na druhém největším pařížském dvorci zvládla osmifinále s Olgou Danilovičovou, srbskou tenistku porazila 6:4, 6:2 a nyní vyhlíží úterní utkání s Igou Šwiatekovou. Během neděle se hrála i první kola deblových soutěží, které dosud brzdil déšť.
  11:41aktualizováno  23:24

Po dlouhé době na dvorci Suzanne Lenglenové tenistky bojovaly pod otevřenou střechou, celý týden totiž grandslamovou Paříž sužují časté dešťové přeháňky, které komplikují zápasy na menších kurtech. I kdyby se ale špatné počasí přihnalo i v neděli dopoledne, Vondroušová stejně mohla hrát beze strachu z přerušování, neboť druhý největší kurt areálu disponuje zatahovacím krytem.

Vondroušová vs. Danilovičová

Podrobná reportáž

Šikovné levačky se střetly přesně osm let a jeden den od momentu, kdy proti sobě hrály v juniorské soutěži antukového grandslamu. Tenkrát se z výhry radovala šestnáctiletá Vondroušová, jež proti Danilovičové uspěla taktéž na letošním United Cupu.

A přemohla ji i nyní v Paříži. Za necelou hodinu a půl vyhrála 6:4, 6:2 a poprvé od roku 2019 se na Roland Garros dostala do čtvrtfinále, které si v úterý zahraje proti Šwiatekové.

„Zápas byl velmi těžký, jsem moc ráda, že se mi podařilo vývoj otočit a postoupit. Věděla jsem, že se potřebuju soustředit, že soupeřku nesmím pustit zpátky do hry,“ hodnotila Vondroušová v rozhovoru na kurtu.

K účasti mezi nejlepší osmičkou se nastartovala otočkou v prvním setu, na úvod druhého dějství navíc čistou hrou sebrala Srbce podání. Sama šikovně zlikvidovala tři brejkové hrozby a dostala soupeřku pod tlak.

Danilovičová začala kazit a místo vítězných míčů se dopouštěla spíše nevynucených chyb, kterých během zápasu nasázela hned 32. Zato Vondroušová pokračovala v poklidném tempu. Vynervované Srbce vracela údery, zkracovala hru a za půl hodiny se ve druhé sadě dopracovala k vedení 5:2, po kterém šla na druhou stranu kurtu podávat na vítězství.

Olga Danilovičová se rozčiluje během osmifinálového zápasu Roland Garros.

Vybojovala ho celkem hladce, po necelé hodině a půl mohla běžet k síti jako vítězka a čerstvá čtvrtfinalistka. A to přesto, že si osmifinálovou bitvu zkraje mírně zkomplikovala.

Po zaváhání ve druhém gamu darovala dvojchybou soupeřce svůj servis, Danilovičová navíc ze začátku doslova zabíjela české pokusy o návrat do hry nechytatelnými ranami po lajně. I když Vondroušová rovněž trestala drobné srbské chyby, už po 16 minutách hry si poslední kvalifikantka v pavouku vytvořila solidní náskok 4:1.

A Češka věděla, že musí zabrat.

Utkání v číslech:

Vítězné míče: Vondroušová 19, Danilovičová 17

Nevynucené chyby: Vondroušová 18, Danilovičová 32

Vytasila tak z tenisového repertoáru svoje vyhlášené kraťasy, za které ji publikum náležitě ocenilo hlasitým potleskem. A v sedmém gamu si povedeným lobem vybojovala své první dva brejkboly v zápase, přičemž hned první z nich proměnila chytrým přechodem k síti.

Postupně začala využívat i negativních emocí srbské soupeřky, jež nad údery ztrácela kontrolu. A síly na kurtu se vyrovnaly.

V devátém gamu se o dominanci obě tenistky přetahovaly, Vondroušová zachytila příležitost a dokonala brejk na 5:4. A když po dalším parádním lobu odcházela na lavičku po pěti vyhraných gamech v řadě, hřál ji pocit, že je pouhý jeden set od účasti ve čtvrtfinále.

A o pár desítek minut později si účast v něm skutečně zajistila.

V úterý mezi poslední osmičkou změří síly s rozjetou světovou jedničkou Šwiatekovou, která se při osmifinále na centrálním kurtu příliš nezdržela. Za 41 minut ztratila pouhých deset míčů a Rusku Anastasiji Potapovovou deklasovala dvakrát 6:0.

Macháč zvládl debl, mix se Siniakovou ne

Úřadující šampionka Šwiateková, jež ve třetím kole vyřadila Češku Marii Bouzkovou, postoupila do čtvrtfinále Roland Garros popáté v řadě. „Byla jsem hodně soustředěná. Nedívala jsem se na skóre a hrála dál svou hru. Skončilo to velmi rychle, je to docela zvláštní,“ líčila po výhře.

Bez větších potíží pokračuje turnajem třetí nasazený Carlos Alcaraz, který porazil Kanaďana Felixe Augera-Aliassimea 6:3, 6:3, 6:1 a utká se s Řekem Stefanosem Tsitsipasem. Do čtvrtfinále Roland Garros postoupil španělský mladík potřetí za sebou a živí šanci na první pařížský titul. Na grandslamech zatím triumfoval před dvěma lety na US Open a vloni ve Wimbledonu.

Dál jde rovněž vítěz letošního Australian Open a druhý muž žebříčku Jannik Sinner, který otočil duel s Francouzem Corentinem Moutetem a vyhrál 2:6, 6:3, 6:2, 6:1. Ve čtvrtfinále vyzve Grigora Dimitrova, jenž si ve třech setech poradil s Hubertem Hurkaczem.

Carlos Alcaraz děkuje fanouškům za podporu po vítězství v osmifinále Roland Garros.

Kvůli dešti, který v Paříži brzdil program předcházejících dnů, se v neděli hrála zbývající první kola deblových soutěží. Tomáš Macháč, který v sobotu vypadl ze singlu ve třetím kole po hrdinském boji s Daniilem Medveděvem, svůj úvodní duel mužské čtyřhry po boku čínského parťáka Čang Č’-čena vyhrál.

V ženské čtyřhře postoupila do druhého kola Marie Bouzková společně se Španělkou Sarou Sorribesovou. Na kurtu se proti sobě postavily i dvě Češky: Linda Nosková, která tvoří pár se Slovenkou Terezou Mihalíkovou, podlehla Barboře Krejčíkové s Němkou Laurou Siegemundovou 1:2 na sety.

Ve smíšené čtyřhře bojoval český pár Kateřina Siniaková a Macháč, kteří se připravují na nadcházející olympijské hry, kde by rovněž chtěli společně startovat. V prvním kole v Paříži však podlehli duu Sie Šu-wej a Jan Zieliňski, které ovládlo letošní Australian Open, 2:6, 6:7 (3:7).

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros

antuka, dotace 53,5 milionu eur

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:

Sinner (2-It.) - Moutet (Fr.) 2:6, 6:3, 6:2, 6:1
Alcaraz (3-Šp.) - Auger-Aliassime (21-Kan.) 6:3, 6:3, 6:1
Dimitrov (10-Bulh.) - Hurkacz (8-Pol.) 7:6 (7:5), 6:4, 7:6 (7:3).
Tsitsipas (9-Řec.) - Arnaldi (It.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:2, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Macháč, Čang Č’-čen (ČR/Čína) - Mies, Skupski (12-Něm./Brit.) 4:6, 6:4, 6:3

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Šwiateková (1-Pol.) - Potapovová (Rus.) 6:0, 6:0
Gauffová (3-USA) - Cocciarettová (It.) 6:1, 6:2
Vondroušová (5-ČR) - Danilovičová (Srb.) 6:4, 6:2
Džábirová (8-Tun.) - Tausonová (Dán.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siegemundová (4-ČR/Něm.) - Nosková, Mihalíková (ČR/SR) 3:6, 6:2, 6:2
Siniaková, Gauffová (5-ČR/USA) - Sü I-fan, Danilinová (Čína/Kaz.) 6:3, 6:0
Bouzková, Sorribesová (7-ČR/Šp.) - Carleová, Parryová (Arg./Fr.) 6:4, 6:2
Detiucová
, Anšbová (ČR/Rus.) - Bogdanová, Cristianová (Rum.) 7:6 (7:4), 6:2

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Sie Šu-wej, Zieliňski (7-Tchaj-wan/Pol.) - Siniaková, Macháč (ČR) 6:2, 7:6 (7:3)
Krejčíková, Vliegen (ČR/Belg.) - Vekičová, Dodig (Chorv.) 6:4, 4:6, 10:2

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:

Jones (6-Austr.) - Klimas (ČR) 6:4, 4:6, 6:2
Mrva (8-ČR)
- Stenzer (Něm.) 6:2, 6:4
Brunclík (10-ČR)
- Camus (Fr.) 6:2, 6:1

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:

Samson (3-ČR) - Lemeová Da Silvaová (Braz.) 6:1, 6:1
Valentová (12-ČR) - Basilettiová (It.) 6:4, 6:2
Urbanová (ČR) - Nilssonová (Švéd.) 6:3, 7:6 (7:3)
Ticháčková (ČR)
- Arystanbekovová (Kaz.) 6:4, 7:5