Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Rossi v kvalifikaci na VC České republiky zajel traťový rekord

Sport

  16:57
BRNO - Český motocyklový jezdec Karel Abraham odstartuje do jedenáctého dílu mistrovství světa na Masarykově okruhu v Brně díky desátému místu v kvalifikaci z třetí řady. Lukáš Pešek byl patnáctý a bude stát v řadě za Abrahamem.

Rossi na okruhu v Brně. foto: ČTK

Nejrychlejšího času dosáhl ve třídě do 250 ccm Ital Marco Simoncelli.

Abraham, jenž se probojoval v kvalifikaci do elitní desítky potřetí za sebou, zaostal za třetím mužem průběžného pořadí Simoncellim o 1,2 vteřiny. Pešek byl o 1,985 sekundy pomalejší než Ital. Lídr seriálu dvěstěpadesátek Japonec Hiroši Aojama dnes skončil druhý.

"Jsem maximálně spokojený, protože tady v Brně jsem takový výsledek nečekal. Hodně se mi tady líbí, ale nejsem žádný odborník na tuto trať," řekl Abraham novinářům.

Vedle umístění jej potěšil i malý odstup od čela, jen 26 setin vteřiny jej dělilo od pozice v druhé řadě. "My se nyní snažíme jet ve všech závodech tak, abychom byli do 1,5 vteřiny od prvního. To je náš cíl, proto jsme s tím trochu počítali," uvedl jezdec brněnského týmu Cardion AB.

Osmnáctiletý Abraham zajel nejrychlejší kolo až v samém závěru kvalifikace, když jej předtím podle jeho slov dvakrát zbrzdil Francouz Jules Cluzel. "V posledním kole mě předjel Locatelli, kterého jsem nechal ujet asi o 50 nebo 100 metrů s tím, že se jej pokusím dojet a tak si zajet nejlepší čas. To se mi sice nepodařilo, ale i tak jsem zajel své maximum," řekl patnáctý muž průběžného pořadí své kategorie.

Jeho krajan Pešek v kvalifikaci jen lehce vylepšil svůj čas z předešlého volného tréninku. Po jízdě si stěžoval na bolest hlavy a dokonce hned absolvoval lékařské vyšetření.

Rossi přepsal rekordní čas
V královské kategorii MotoGP byl nejlepší osminásobný světový šampion Ital Valentino Rossi, který dokonce vylepšil svůj traťový rekord z roku 2006.

Novým maximem je nyní čas 1:56,145. Pětinásobný vítěz české Grand Prix ovládl kvalifikaci i přes lehčí pád tři minuty před jejím koncem.

Druhé místo obsadil jeho týmový kolega z Yamahy Jorge Lorenzo, třetí byl další Španěl Dani Pedrosa. Při absenci zdravotně indisponovaného Australana Caseyho Stonera se tak do první řady postaví aktuálně tři nejlepší jezdci průběžného pořadí MS.

V nejslabší třídě do 125 ccm obsadil Lukáš Šembera 25. místo. Nejrychlejšího času dosáhl Ital Andrea Iannone, za kterým šestnáctiletý brněnský rodák zaostal o 2,9 vteřiny.

Do hlavního závodu se kvalifikovali i další dva čeští jezdci, startující na divokou kartu. Karel Pešek obsadil 29. místo, Ladislav Chmelík byl 35. a jako poslední splnil kritéria pro start v nedělním klání.

Vedoucí muž průběžného pořadí nejslabší kubatury Julian Simon ze Španělska byl v kvalifikaci čtvrtý a zajistil si tak postavení v první řadě.

Nedělní program začne na Masarykově okruhu už v 8:45. Hlavní závody odstartují v 11:00, kdy se na trati představí jezdci třídy do 125 ccm.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...