Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rozčarovaný Rygl končí kariéru

Sport

  10:57
PRAHA - Šest dnů před svými třicátými narozeninami Ladislav Rygl, nejlepší český lyžař v severské kombinaci posledních let, oznámil, že ukončí kariéru. Se smutkem v hlase, protože Dukla Liberec mu neprodloužila smlouvu.

Ladislav Rygl foto: Radek PetrášekČTK

LN Proč jste se rozhodl kariéru skončit? 
Byl jsem zvyklý věnovat se lyžování na sto procent. Poté, co jsem se ale dozvěděl, že se mnou v Dukle Liberec už nepočítají, jsem se rozhodl skončit. Na půl plynu nejsem zvyklý trénovat...

LN Liberečtí funkcionáři jízlivě prohlásili, že už nemají trenéra, který by vám vyhovoval...
Povídali mi taky, že je se mnou špatná komunikace. Nemohl jsem jejich rozhodnutí uvěřit, moc mě to mrzí... Závodění mně bude hodně chybět, ale abych si platil ze svého přípravu, na to skutečně nemám.

LN Pravdou je, že se o vás říkalo, jak tvrdou máte hlavu. Jste si vůbec vědom i svých chyb? 
Nikdo není dokonalý. I já jsem udělal v životě i ve sportu spoustu pitomin. Vše ale souviselo s tím, že jsem chtěl odvádět ve sportu maximum a opravdu mně záleželo na tom, aby severská kombinace u nás k něčemu vypadala. Když jsem viděl, že lze něco dělat lépe, ozval jsem se a kolikrát se i vztekal. Neradi ale moje slova slyšeli. Chtěli mě někam zaškatulkovat, abych si přestal stěžovat.

LN K reprezentaci se po 37 letech vrací osmašedesátiletý trenér Bohuslav Rázl. K němu se vám už nechtělo? 
Povídal mi, že by mě v týmu rád měl, ale opakuji: kde bych vzal peníze, když už mě Dukla nechce?

LN Myslíte si, že má Rázl po takové pauze šanci uspět? 
Nemám s ním zkušenosti, těžko proto hodnotit. Třeba to bude fungovat, i když jeho dlouhá přestávka mě trochu zarazila. Spíše jsem myslel, že se k nároďáku vrátí Luděk Šablatura nebo Luděk Matura.

LN Od doby vážných operací kolena jste o svém zdravotním stavu nechtěl hovořit. Teď už můžete odpovědět. Limitovalo vás koleno v posledních letech? 
Když mně po druhé operaci docent Smetana řekl, že koleno není na další sportování stavěné, rozbrečel jsem se. Nechtěl jsem se ale vzdát, i když jsem koleno cítil vlastně pořád a trochu mě skutečně ovlivňovalo.

LN Na který závod budete nyní ve sportovním důchodu nejraději vzpomínat? 
Nikdy nezapomenu na vítězství v Liberci při závodech SP v roce 2000. A taky na loňské MS v Oberstdorfu. Tam jsem si řekl, jak jsem udělal dobře, že jsem se na závodění nevykašlal.

LN Skutečně? Vždyť v Oberstdorfu jste byl po skoku sedmý a leckdo vám, coby elitnímu běžci, předvídal zlatou medaili... 
Do smrti mě ty pomalé běžky budou mrzet. Vždycky jsem chtěl totiž dokázat to samé co táta, který v roce 1970 vyhrál mistrovství světa...

LN Čemu se nyní chcete věnovat? 
Myslím, že mám dost zkušeností i na práci trenéra, ale když se mnou v Dukle těžko komunikují, budu se muset poohlédnout po něčem jiném. Neskrývám rozčarování, ale na druhou stranu si říkám, že jsem svými výsledky některým lidem alespoň občas snad udělal radost...

Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.