Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Rusové neumí postavit dráhu, zlobil se stříbrný tyčkař Lavillenie

Sport

  11:42
MOSKVA - A zase ne. Jako by pro něj byl světový titul zakletý, jako by dokázal vyhrávat všechny závody v sezoně, jen na ten nejdůležitější nikdy nedokázal srovnat myšlenky a urvat zlato. Renaud Lavillenie, současný král tyčky, lídr světových tabulek a letos jedinkrát poražený letec, v Moskvě selhal. Pro kohokoliv jiného by stříbro bylo životním úspěchem, Francouz se z Ruska vrátí plný smutku.

Renaud Lavillenie foto: Reuters

Jako Usain Bolt na stovce byl v posledních měsících suverénní, létal mnohem výš než kdokoliv z jeho soupeřů. Ale na rozdíl od Jamajčana, který svoji nadvládu dokázal v Moskvě potvrdit, nedokázal Lavillenie svoji pozici orazítkovat světovým zlatem.

V Berlíně 2009 a Tegu před dvěma lety skončil třetí, v Moskvě, kde nastupoval jako jasný vítěz kvalifikace a jako jediný muž, co v sezoně dokázal překonat 6metrovou hranici, se musel smířit se stříbrem. První velké překvapení šampionátu se zrodilo v pondělním programu.

"V Tegu jsem mohl vinit jenom sebe, že z toho byl jen bronz," vzpomínal. "Ale tady nemám čeho litovat - nedělal jsem chyby, byl jsem dobře připravený. Jenže jsem nedokázal najít svoji pohodu, musel jsem bojovat hlavně sám se sebou."

ČTĚTE TAKÉ

Když shodil i poslední laťku, popřál vítěznému Holzdeppemu, který vyhrál jen s lepším počte pokusů, pak se zabalil do francouzské vlajky, jak bývá zvykem. Ale ne proto, že by měl důvod k oslavě, v trikoloře jako by chtěl skrýt svoje enormní zklamání.

Že by Peking 2015 byl konečně jeho místem?

V Moskvě to totiž nebyl ten Lavillenie, jakého svět zná. Opravoval už na první výšce 565 cm, na 589 se dokonce zachraňoval až na třetí pokus. A 596, které letos skákal tak běžně a kde si mohl zajistit zlato, mu odolalo třikrát. Těch chyb bylo příliš, aby si zasloužil triumf.

"Řeči o prokletí, to jsou voloviny," odmítal. "Šampionát je šampionát a já nebudu nic na své přípravě měnit. Prohrávám pokaždé z jiného důvodu, ale neztrácím naději, že jednoho dne ten titul dobudu."

Světové zlato je jediný titul, co 26letému olympijskému šampionovi schází do zkompletování takřka bezchybné sbírky. "Ale když jste ve finále mistrovství světa, medaili vyhráváte, ne prohráváte," snažil se utěšovat.

Aby nebyla chyba jen na Francouzově straně, pustil se i do organizátorů šampionátu. V zemi světového rekordmana Bubky prý neumějí pořádně postavit ani sektor. "Všechno bylo špatně," prskal. "Všechno tak stísněné, rozběh krátký. Abych nabral rychlost, málem jsem musel jít až do třetí dráhy. Tady nějaká krabice, tamhle šňůra, tři značky tady, jedna opodál. To jsem nikdy neviděl!"

Autor: