Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Ruští olympionici se na hrách vydělají: za zlato dostanou 100 tisíc dolarů a auto

Sport

  17:45
MOSKVA - Ruští sportovci dostanou za medaile na olympijských hrách ve Vancouveru nižší finanční odměny, než jim stát v minulém roce slíbil. Zatímco vloni v květnu bylo oznámeno zdvojnásobení prémií za vítězství na 100 tisíc eur (2,6 milionu korun), nyní platí, že zlatí medailisté dostanou stejnou částku v dolarech, tedy 1,85 milionu korun.

Krasobruslař Jevgenij Pljuščenko foto: Reuters

Naproti tomu nově bude součástí odměny podle ministra sportu Vitalije Mutka luxusní osobní automobil věnovaný z prostředků národní nadace pro sportovce.

Za zlaté olympijské medaile z Pekingu inkasovali ruští sportovci 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) a ministerstvo sportu vloni v květnu oznámilo, že ve Vancouveru budou prémie dvakrát tak vysoké. Dvojnásobek předchozí částky, ale rovněž v dolarech, obdrží i další medailisté - stříbro bude mít hodnotu 60 tisíc dolarů (1,12 milionu korun) a bronz 40 tisíc dolarů (776.000 korun).

Ruskou výpravu ve Vancouveru bude tvořit 181 sportovců ve všech olympijských sportech. V roce 2006 v Turíně Rusové vybojovali 22 cenných kovů, z toho osm zlatých, a v pořadí zemí skončili čtvrtí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!