Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rychlý holky už nebudeme, smály se finalistky štafety

Sport

  9:00
HELSINKY - Překřikovaly se jedna přes druhou a dělaly si legraci z únavy. "Rychlý holky" trenérky Martiny Blažkové absolvovaly rozběh štafety na 4x400 metrů v plné sestavě a postoupily do nedělního finále. Přestože Denisa Rosolová, Zuzana Hejnová a Zuzana Bergrová mají v nohách od středy tři ostré běhy ze závodu na 400 metrů překážek a Jitka Bartoničková dvě hladké čtyřstovky.

Zuzana Hejnová foto: Reuters

"Nemáme síly, nemáme síly," hlásily v cíli jedna přes druhou. "Vůbec nevím, co jsme tam dělaly," kroutila hlavou Bergrová. "Ale cíl jsme splnily, i když lehké to teda nebylo," přidala se Bartoničková. "Jo, rychlý holky už asi moc nebudeme," usmívala se Rosolová, vicemistryně Evropy z individuálního překážkového závodu.

Už před půl rokem trenérka Blažková mluvila o tom, že štafetu na ME rozhodně nepoběží. Jenže při pohledu do startovních listin se naskytla možnost medailového úspěchu. "Mohly bychom to zkusit," uznala Blažková, byť se její nápad úplně nesetkal s pochopením unavených atletek.

Z atletického ME

"Teď si budeme dávat až do olympiády na tréninku každý den jednu ostrou čtvrtku naplno, abychom nevyšly ze cviku," vtipkovala Hejnová, už zjevně v mnohem lepší náladě, než jakou měla po čtvrtém místě v pokaženém finále dlouhých překážek.

Překážkářky běžely ve středu rozběh, ve čtvrtek semifinále, v pátek finále, Bartoničková měla den odpočinku navíc. "Jsme si říkaly dneska, že máme víc než čtyřiadvacet hodin volno, co s tím tak asi budeme dělat..." popisovala v žertu Rosolová. "Tak jsme byly nakupovat, na kole," pohotově ji s nadsázkou doplnila Bergrová. "A na kávičce," přidala se Rosolová.

Rychlým holkám nezbývá nic jiného, než se nad náročným programem povznést a žertovat. "Trvalo mi sto metrů, než jsem se rozběhla," zvážněla Bartoničková. "Mně přišlo už na dvoustovce, že nemůžu," krčila rameny Hejnová. "Já mohla, já mohla, já ještě zrychlovala," obrátila zase debatu v žert Rosolová.

Z finále mají respekt

Touha po úspěchu je donutila nastoupit. "Viděly jsme složení semifinále a s náhradnicemi by nebyla šance postoupit," uznala Hejnová. "Takže jestliže jsme chtěly postoupit, musely jsme běžet. Nařízené jsme to nedostaly," ujistila česká rekordmanka.

Když si ale všechny uvědomily, co je v neděli ještě čeká, ztuhl jim úsměv na rtech, vtipy najedou došly. "Bojíme se toho," souhlasily všechny najednou. Přesto se rozhodly proti únavě bojovat sarkasmem. "Třeba se zblázníme a poběžíme jakoby nic," namítla Rosolová. "No, spíš jsme se zbláznily, že jsme vůbec běžely," usadila ji s úsměvem Bergrová.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...