Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sáblíková chce v mrazivém Hamaru bojovat o zlato z ME

Sport

  17:58
HAMAR - Ani teploty pod hranicí minus 30 stupňů Celsia nezkazily české rychlobruslařské výpravě dobrou náladu před sobotním startem mistrovství Evropy ve víceboji v Hamaru. Kvůli velkému mrazu sice reprezentanti spěchají z tréninku rovnou do hotelu, věří však, že v neděli budou moci společně s Martinou Sáblíkovou oslavit další medaili do její stále se rozrůstající sbírky.

Martina Sáblíková. foto: ČTK

 

 A pokud půjde vše podle plánu, podruhé na Evropě zlatou.

"Cítím se fajn a vypadá to docela dobře," řekla Sáblíková po dnešním posledním tréninku před sobotním startem šampionátu. Kruté mrazy české hvězdě stejně jako ostatním komplikují život, na nic si ale nestěžuje. "Je pravda, že my nejsme skleníkoví. Pořád trénujeme pod otevřeným nebem. Myslím si ale, že to je pro všechny stejné. Nemáme žádnou výhodu," řekl trenér Petr Novák.

Češi se do Hamaru přesunuli z Collalba, kde trénovali na přírodní dráze a tamní teploty byly také hodně nízké. "Tam jsme jezdili v minus deseti na ledě a tady je v hale plus deset. Takže tady je to příjemné," pousmála se Sáblíková. Na procházku do města se ale rozhodně nevydá. "Před hotel vyjdu jen proto, že tam stojí auta, která nás vozí do haly. Jinak ne," uvedla dvaadvacetiletá rychlobruslařka.

Nízké teploty navíc v této sezoně české rychlobruslaře provázejí všude. I při Světových pohárech v zámoří panovaly kruté mrazy. "Když jsme odlétali z Calgary do Salt Lake City, bylo minus dvacet sedm a přežili jsme to. Když jsme přiletěli sem, bylo minus dvacet šest. Teď je to ještě horší. A přežijeme to," řekl Novák.

Šampionát v Hamaru je pro Sáblíkovou generálkou na olympijské hry ve Vancouveru. Do Norska se těšila i proto, že se jí na zdejší dráze daří.

Drží zde rekord na 5000 metrů a před rokem zde nečekaně ovládla světový šampionát ve víceboji. "Vždy se mi tady jezdí velmi pěkně. Nevím proč. Asi to bude srdeční záležitost," řekla Sáblíková.

Základem pro očekávaný úspěch na evropském mistrovství je dobře zvládnout úvodní trať - nejneoblíbenější pětistovku. "Chtělo by to, abych moc neztratila. Minulý rok jsem tady jela 40,28. Kdyby to bylo kolem toho, byla bych spokojená," uvedla členka NowiS týmu.

Zároveň by nechtěla zaostat o více než vteřinu za Nizozemkou Ireen Wüstovou a Danielou Anschützovou-Thomsovou z Německa. "Společně s Martinou jsou to tři hlavní kandidátky na medaile, těžko mezi ně přijde někdo jiný. Pokud Martina neztratí na Ireen Wüst víc jak vteřinu, tak je ve hře o zlato," předpokládal Novák.

Oproti minulosti je pro Sáblíkovou výhoda, že se v této sezoně zlepšila na patnáctistovce a dokonce se dvakrát ve Světovém poháru prosadila na stupně vítězů. "Že ji jezdí dobře, budeme moci říci, až bude stát na stupních vítězů pravidelně. Je ale pravda, že letos posunula patnáctistovku dále, nebude na ní ztrácet tolik jako v minulých letech," uvedl Novák.

Společně se Sáblíkovou se na mistrovství Evropy představí i její bratr Milan a Karolína Erbanová. Každý z nich má jiné cíle. "Milan je ještě junior, takže mezi seniory rozhodně velkou díru do světa neudělá. Měl by atakovat svoje osobní časy z Evropy, pak bych byl spokojený," řekl Novák.

Od Erbanové očekává daleko více. "Věřím, že na pětistovce nebude daleko od pódia," uvedl náročný kouč na adresu své svěřenkyně, která v této sezoně sebrala Sáblíkové české rekordy na 500 i 1000 metrů. "A celkově bych byl rád, aby byla po třech tratích do čtrnáctého místa. Tím by si totiž vyjela start na mistrovství světa," dodal Novák.

Autor: