Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sáblíkové se úvodní 'pětka' na SP povedla - zvítězila

Sport

  16:52
Hamar - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na Světovém poháru v Hamaru dnešní závod na 5000 metrů. Druhou Němku Stephanii Beckertovou porazila o bezmála tři sekundy a za svým světovým rekordem z předloňského roku ze Salt Lake City zaostala jen o necelých čtyři a půl vteřiny.

Martina Sáblíková. foto: ČTK

Dvaadvacetiletá Sáblíková na nejdelší ženské trati ovládla poslední tři světové šampionáty. Od roku 2006 na ní prohrála jen jednou: před rokem na Světovém poháru v Moskvě skončila druhá za slavnou Němkou Claudií Pechsteinovou. Její krajanka Beckertová ji těsně porazila v minulém závodu SP v Heerenveenu na tříkilometrové trati a dnes se obě utkaly v poslední dvojici.

Česká reprezentantka si hned na začátku vypracovala zhruba dvousekundový náskok, který soupeřka nedokázala zlikvidovat. Sáblíková projela cílem v rekordu dráhy 6:50,07, rychleji "pětku" zvládla naposledy právě při předloňském světovém rekordu na mistrovství světa v USA. Dráha v Hamaru Sáblíkové evidentně svědčí, letos na ní získala zlatou medaili na světovém šampionátu ve víceboji.

Po premiérovém závodu na 5000 metrů v sezoně vede svěřenkyně trenéra Petra Nováka průběžné pořadí SP na dlouhých tratích s náskokem 30 bodů před Beckertovou.

V Norsku se z českých reprezentantů představí vedle Sáblíkové jen Karolína Erbanová. Sedmnáctiletá rychlobruslařka, která má podle svého postavení ve světovém žebříčku ISU už prakticky jistou účast na ZOH ve Vancouveru, v Hamaru nastoupí v nedělním závodu na 1500 metrů.

Autor: