Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rovanperä ovládl v první etapě keňské Safari rallye všechny měřené testy

Kalle Rovanperä během Safari rallye foto: Reuters

Úvodní etapu keňské Safari rallye ovládl dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä. Třiadvacetiletý Fin, který letos startuje jen ve vybraných soutěžích, v pátek vyhrál všech šest rychlostních zkoušek. V čele třetího dílu světového šampionátu má náskok téměř 57 sekund.
  18:13

Na druhém a třetím místě figurují další jezdci Toyoty Brit Elfyn Evans a Japonec Takamoto Kacuta.

První etapa vůbec nevyšla týmu Hyundai. Vedoucí jezdec mistrovství Belgičan Thierry Neuville, který byl nejrychlejší ve čtvrtek v zahajovací rychlostní zkoušce, měl o den později ve třetím měřeném úseku defekt. V průběžném pořadí mu patří čtvrté místo s mankem 1:07,3 minuty na Rovanperäho.

Ještě hůře dopadli další jezdci Hyundaie. Fin Esapekka Lappi, který byl v polovině etapy druhý za Rovanperäm, měl poruchu převodovky a zbylé tři rychlostní úseky už nejel. Estonec Ott Tänak, jenž ho na průběžné druhé pozici vystřídal, následně při nárazu o kámen poškodil řízení a první etapa pro něj rovněž skončila předčasně.

„Nemůžu si stěžovat,“ řekl s úsměvem Rovanperä po první etapě. „V závěru to bylo drsné pro každého, vyjeté koleje byly čím dál hlubší. Neriskoval jsem a objížděl jsem všechny kameny, abych auto nerozbil. Rád bych jel rychleji, ale v tuto chvíli je to dobré,“ prohlásil finský jezdec, který v Keni vyhrál předloni.

Toyota usiluje o čtvrtý triumf v Safari rallye za sebou. V roce 2021 a loni triumfoval Francouz Sébastien Ogier, s kterým se Rovanperä letos v šampionátu střídá.

Safari rallye Keňa

Podnik MS v automobilových soutěžích - po 1. etapě

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 1:16:22,6, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -56,9, 3. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./ Toyota Yaris) -1:00,8, 4. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -1:07,3, 5. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1:46,6, 6. Munster, Louka (Luc., Belg./Ford Puma) -3:34,2.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!