Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prokop skončil po dodatečném vyloučení Neuvillea v Safari rallye desátý

Thierry Neuville foto: ČTK

Po dodatečném vyloučení Belgičana Thierryho Neuvillea obsadil Martin Prokop na Safari rallye Keňa desáté místo a získal bod do hodnocení mistrovství světa. V šampionátu bodoval po sedmi letech. Neuville, který skončil původně osmý, byl potrestán za to, že mu někdo v průběhu soutěže popsal změny na trati dvou rychlostních zkoušek, kam se dostal bez oprávnění po seznamovacích jízdách.
  12:37

Pětatřicetiletý Neuville podle webu autosport.com komisařům Mezinárodní automobilové federace přiznal, že využil pomoc blíže nespecifikované osoby, která jej upozornila zejména na kameny na trati.

Tovární jezdec Hyundaie klesl v průběžném pořadí MS z druhého na páté místo a na vedoucího Kalleho Rovanperäho z Finska ztrácí 47 bodů. Neuville přišel o čtyři body za 8. místo a pět bodů za vítězství v závěrečné power stage. V klasifikaci MS jej předstihli Brit Elfyn Evans, vítěz keňské rallye Sébastien Ogier z Francie a Ott Tänak z Estonska.

Prokop se s bodem dělí o 21. místo. Stejně je na tom Erik Cais, který byl desátý na předešlé Italské rallye.

„Dokončit tuto soutěž nám trvalo tři roky. Auto je v pořádku, Zdenda je v pořádku, což je skvělá zpráva,“ řekl na sociálních sítích Prokop, který před dvěma lety věnoval start v Keni jako dárek k 50. narozeninám kamarádovi a spolujezdci Zdeňku Jůrkovi. Hned první den ale havarovali a Jůrka skončil se zlomeným obratlem v nemocnici.

Loni posádku zastavila porucha motoru, až letos dojeli Prokop s Jůrkou do cíle. „Užili jsme si to, i když to byly nervy, abychom auto přes zdejší terén převezli. Na to, jak je rallye drsná, tak jsme ho ale pošetřili a nakonec jsme dostali i cenu za nejhezčí auto v cíli. Po Zdendově zranění to pro nás má obrovský význam,“ uvedl Prokop.

Safari rallye Keňa

podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích

Po dodatečné diskvalifikaci Neuvilla: 1. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) 3:30:42,5, 2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -6,7, 3. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -2:58,5, 4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -3:23,8, 5. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -5:05,4, 6. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -9:14,4, ...10. Prokop, Jůrka (ČR/Ford Fiesta) -38:01,1.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 13 závodů): 1. Rovanperä 140, 2. Evans 99, 3. Ogier 98, 4. Tänak 97, 5. Neuville (Belg./Hyundai i20) 93, 6. Lappi (Fin./Hyundai i20) 69, ...21. Cais (ČR/Škoda Fabia RS) a Prokop oba 1.

Pořadí týmů: 1. Toyota 285, 2. Hyundai 237, 3. M-Sport/Ford 175.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!