Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Šafářová padla, ve finále na Wozniackou nestačila

Sport

  17:29
KODAŇ - Tenistka Lucie Šafářová halový turnaj v Kodani nevyhrála. Světové jedničce Caroline Wozniacké dnes ve finále podlehla po setech 1:6 a 4:6. V dánské metropoli dopadla v souboji o titul s domácí hvězdou stejně jako před rokem Klára Zakopalová. Čtyřiadvacetileté Šafářové nevyšlo ani druhé finále v sezoně a na turnajovou trofej čeká bezmála tři roky od srpna 2008.

Lucie Šafářová foto: ČTK

Dvacetiletá Wozniacká získala 17. titul v kariéře a již pátý v této sezoně. Dříve nenašla přemožitelku v Dubaji, Indian Wells, Charlestonu a Bruselu.

Před Kodaní neuspěla Šafářová ve finále ani v Kuala Lumpuru, kde prohrála začátkem března s Australankou Jelenou Dokičovou. Turnajový triumf naposledy slavila ve Forest Hills, celkem má ve dvouhře na kontě čtyři vavříny. V pondělním vydání žebříčku poskočí čtyřiadvacetiletá Šafářová navzdory finálové prohře z 38. místa na dosah elitní třicítky; jejím maximem je 22. pozice z roku 2007.

Šafářové vůbec nevyšel první set duelu s Wozniackou. Přítelkyně Tomáše Berdycha chybovala nebo byla pod tlakem a první set ztratila za 23 minut. Dánka za podpory vyprodané haly držela míč hluboko v poli a dobře četla hru.

Před druhou sadou se Česku snažila povzbudit její trenérka Biljana Veselinovičová ze Srbska. Šafářové přesto utekl úvod setu, ale dokázala vyrovnat z 0:2 na 2:2. Jenomže následně počtvrté v utkání ztratila servis a i když vyrovnala hru, otočit zápas jako v předchozích čtyřech případech v Kodani už nedokázala. V utkání udělala 25 nevynucených chyb, zatímco její přemožitelka jen deset.

Levou rukou hrající Šafářová se potřetí v kariéře střetla se světovou jedničkou a znovu prohrála. Bilanci s hráčkami Top-3 si zhoršila na tři výhry a deset porážek. Z dánské metropole se musí rychle přesunout do Eastbourne, kde ji čeká na trávě generálka na Wimbledon. Na jihovýchodě Anglie brněnská rodačka v 1. kole narazí na šestou nasazenou Marion Bartoliovou z Francie.

Tenisový turnaj žen v Kodani:

Turnaj v Kodani (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):

Dvouhra - finále:

Wozniacká (1-Dán.) - Šafářová (4-ČR) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Larssonová, Wöhrová (2-Švéd./Něm.) - Mladenovicová, Piterová (Fr./Pol.) 6:3, 6:3.

Autor: