Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sám na sebe bych si nevsadil

Sport

  17:16
PRAHA - Většinu sezony se biatlonista Michal Šlesingr (25) trápil. Ve chvíli, kdy to ale nejméně čekal, přišel triumf. Dvojnásobný medailista z loňského světového šampionátu vyhrál poslední závod Světového poháru na slavném norském Holmenkollenu. Na nejvyšším stupínku převzal kytku, fotoaparát a osm tisíc eur (asi 200 tisíc korun). „Už jsem úplně zničený,“ vydechl Šlesingr krátce po příjezdu domů do Ústí nad Orlicí.

Michal Šlesingr ví jak chutná úspěch. foto: ČTK

* LN Zazářil jste v závěrečném závodě. Není škoda, že sezona končí?

Každý si myslí, že bych teď chtěl pokračovat, ale já jsem rád, že už je konec. Je to výborná tečka. Stalo se něco úplně nepředvídatelného. Ve stíhačce, kterou jsem vzdal, jsem se cítil špatně, takže jsem před posledním závodem neměl žádná očekávání. Ale jely mi lyže, to mi dodalo motivaci. Sám na sebe bych si ale nevsadil.

* LN Nečekaný triumf bývá o to sladší. Dostal jste hodně gratulací?

Přišlo spousta SMS, je to příjemné zjištění, že v tom nejsem sám, že můžu udělat radost i lidem kolem sebe.

* LN A vylepšil jste dojem z této sezony. Na podzim jste plánoval útok na přední příčky v každém závodě, ale pak jste se dlouho dusil v průměru. Čím to?

Začátek byl mizerný. Musel jsem zmuchlat předsezonní představy a hodit je za hlavu. Nemělo smysl se tím trápit. Pak se to podařilo zlomit na mistrovství světa, kde se mi dařilo střelecky. Na střelbu jsem potom spoléhal, protože běžecky to nebylo ono. Forma nepřišla. Víme, co se stalo, tak se to pokusíme s trenérem zlepšit.

* LN Už jste si vymyslel za vítězství nějakou odměnu? Předpokládám, že pušky a lyží se to asi týkat nebude, že?

Zatím jsem nepřemýšlel nad tím, co bude za odměnu. Ale lyže mě ještě trochu čekají, pojedu je testovat do Francie. Ale doufám, že mi zbyde čas i na něco jiného. Na lezení.

* LN Myslíte po horách, nebo na umělé stěně?

Po skalách. Volal mi kamarád, jestli nechci jít na Mount Blanc, ale na to teďka fakt nemám sílu.

* LN I v Alpách ale zažívají horolezci horké chvilky, občas bivakují kdesi pod převisem ve sněhu. To už jste také zažil?

To určitě ne. Lezu tak dva tři roky, ale amatérsky. Jde spíš o sportovní lezení, menší stěny. Techniku nemám kdovíjakou, lezci by se mi smáli.

* LN Co na váš koníček říká trenér? Nepřicházejí na něho mrákoty?

Trenér tiše šoupe nohama. (smích) Už si zvykl.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...