Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Šampion Button zvažuje, zda zůstane u týmu. Chce přidat

Sport

  22:19
SAO PAULO/PRAHA - V neděli projel Jenson Button cílem Velké ceny Brazílie formule 1 jako čerstvý mistr světa. Z víru divokých oslav ho však vyrušily otázky žurnalistů na jeho další angažmá.

Jenson Button slaví titul mistra světa ve formuli 1. foto: Bruno DomingosReuters

Je totiž možné, že devětadvacetiletý Brit odjel za stáj Brawn GP, která díky Buttonovu pátému místu vyhrála i Pohár konstruktérů, předposlední závod. Po premiérové Velké ceně Abú Zabí, která se jede 1. listopadu, skončí totiž Buttonovi smlouva.

Jsem mistr světa, chci dál vyhrávat, dme se Button
"Doufám, že budu závodit ve formuli 1, jinak by to úsilí nemělo moc smysl," usmíval se Button. "Zatím jsem nic nerozhodl. Možná budu závodit jinde. Teď jsem mistr světa! Chci být u týmu, který dokáže bojovat o vítězství, jako tomu bylo letos."

Buttonovou prioritou je setrvání u Brawnu, čeká však, zda dostane finanční nabídku odpovídající titulu mistra světa. Jeho současný plat je okolo třinácti milionů dolarů na sezonu. Buttonův triumf však nepřišel v nejvhodnější čas, všechny týmy totiž kvůli globální ekonomické krizi snižují rozpočty.

"Zatím jsem s šéfy týmu o prodloužení kontraktu nehovořil. Udělám to ale hned, jak mi odezní kocovina z oslav," culil se Button.

"Nejsme jako ostatní velké týmy"
"Chtěl bych u Brawnu zůstat, v našem týmu je totiž několik úžasně talentovaných lidí. Možná nejsme jako ostatní velké týmy, ale to pro nás bude příští rok výhodou, protože se stáje musí zmenšit na ten správný počet lidí," vysvětloval.

Brawn má v Buttonově otázce jasno. "Jenson chce u nás zůstat, a my máme samozřejmě zájem o něj. A to je dobrý startovní bod k dalším jednáním a nalezení kompromisu," řekl výkonný ředitel Brawnu Nick Fry.

Tým začínal prakticky bez sponzorů
Stáj Brawn ještě tři týdny před startem letošní sezony neexistovala. Tým Honda, který přišel na podzim o podporu japonské automobilky, až na poslední chvíli koupil Ross Brawn – který do té doby u Hondy dělal hlavního konstruktéra. Tým tak začínal prakticky bez sponzorů.

"V posledních pár měsících jsme však byli v hledání partnerů úspěšní. O finance nemám obavy," ubezpečil Fry. Skoro jisté je to, že ke změně jezdecké dvojice u Brawnu dojde. V příštím ročníku by totiž měl za něj závodit dosavadní pilot Williamsu Nico Rosberg.

V případě, že by se Button nedohodl na nové smlouvě, má Brawn v záloze sedmatřicetiletého veterána Rubense Barrichella.