Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Šampionát začal. Plavci lámou rekordy

Sport

  12:47
MELBOURNE - Plavecký šampionát v Melbourne začal ve velkém stylu. V průběhu prvního dne mistrovství se hned čtyřikrát posouvaly nejlepší časy všech dob.

Michael Phelps na startu rekordního závodu. foto: ČTK

Smršť světových rekordů odstartoval americký plavec Michael Phelps. Ten získal zlato na trati 200 metrů volný způsob v čase 1:43,86 minuty, Coughlinová se vzápětí blýskla novým světovým maximem na znakařské stovce 59,44 sekund.

Šestinásobný olympijský vítěz Phelps vymazal po šesti letech z čela  historických tabulek australského rivala Iana Thorpa, jehož čas vylepšil o rovné dvě desetiny sekundy.

Hned v dalším finále zazářila Phelpsova kolegyně z amerického týmu Nathalie Coughlinová pokořila svůj vlastní čas, když byla o 14 setin rychlejší než před pěti lety. Pod minutu se dostala i stříbrná Laure Manaudouová z Francie a zlepšila evropský rekord na 59,87.

Americké rekordní žně pokračovaly i v mužském závodě na 100 metrů znak, kde se Aaron Peirsol postaral o třetí rekord časem 52,98 sekundy a z vlastního maxima ubral 19 setin.

Počtvrté se rekordní tabulky měnily zásluhou italské plavkyně Federiky Pellegriniové v závodu na 200 metrů volný způsob.

Autoři: ,