Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Samuelsson poprvé zvítězil v závodu SP, české biatlonistky ve štafetě srazilo sedm trestných kol

Sebastian Samuelsson. foto: ČTK

Kontiolahti - Biatlonista Michal Krčmář si oproti sprintu o pohoršil o deset míst a skončil dvacátý v dnešním stíhacím závodu na Světovém poháru v Kontiolahti. O dvě místa za ním doběhl Ondřej Moravec, který startoval z 47. místa. Poprvé v kariéře zvítězil Švéd Sebastian Samuelsson.
  13:59aktualizováno  16:59

Na čtyřicátém místě bodoval z českých reprezentantů také Tomáš Krupčík. Jakub Štvrtecký doběhl po devíti chybách na střelnici na 57. místě.

„Výsledek není špatnej díky sprintu, ale dneska jsem to na střelnici nezvládl na jedný položce, takže nic moc,“ řekl Krčmář České televizi.

Krčmář se v první polovině držel v desítce. Kontakt se špičkou ztratil na třetí střelecké položce. Při stojce dvakrát ručně dobíjel a po dvou chybách klesl na 26. místo. „Jsem hlupák. Náboje jsem si vyhodil a tím si rozhodil polohu, To bylo hrozných čtyřicet vteřin,“ řekl. Čistá závěrečná položka mu pomohla k 20. pozici.

Dopředu se rychle posouval Moravec. Obě položky vleže střílel přesně, po každé ze stojek jel jednou trestné kolo a polepšil si o pětadvacet míst.

„Dvacáté místo Krčmáře není ostuda, ale viděli bychom ho rádi výš. To zaváhání stojí místa. Moravec udělal výrazný posun, už to byl zase Ondra, za to jsem rád. Body si pomůže v celkovém hodnocení,“ řekl trenér mužů Ondřej Rybář.

Do závodu vyběhl jako první vítěz čtvrtečního sprintu Nor Tarjei Bö. Po první zastávce na střelnici ho v čele vystřídal jeho bratr Johannes Thingnes Bö. Ten o výhru přišel po dvou chybách na závěrečné položce. Samuelsson za celý závod minul jen jednou.

Štafeta žen střelecky vyhořela

Bez problémů zvládla svůj úsek jen Jislová. Na střelnici jednou dobíjela, po stojce odjížděla druhá a předávala pátá jen o pár vteřin za čelem. Charvátová ale podobně jako v minulosti už několikrát štafetu nezvládla. Na stojce poslala do černého pouze jediný z osmi výstřelů - pěti plus tří náhradních - a musela na čtyři trestná kola.

„Snažila jsem se být odvážná, ale nepovedlo se mi to. Je to špatný úvod sezony, stojka je horší a horší,“ konstatovala Charvátová v České televizi. Druhý úsek dojela desátá s odstupem 2:17 minuty za čelem.

Na trestné kolo ale musely po stojce i další dvě české biatlonistky. Davidová jela jedno a díky rychlému běhu předávala devátá. Puskarčíková se dotáhla do boje o sedmé místo, ale za dva nesestřelené terče jela 300 metrů navíc a propadla se na 11. místo.

Švédky vyhrály štafetu téměř po deseti letech, naposledy ve Světovém poháru uspěly v lednu 2011. Čtveřice Johanna Skottheimová, Mona Brorssonová a sestry Elvira s Hannou Öbergovy vyhrála před Francií a Německem.

V neděli mají ženy na programu stíhací závod, do něhož vyrazí Davidová díky výkonu ve čtvrtečním sprintu ze šestého místa. Muži pojedou štafetu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...