Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Šanghaj přinesla double pro Red Bull

Sport

  11:06aktualizováno  11:42
Šanghaj - Velkou cenu Číny vyhrál německý pilot Sebastian Vettel a zajistil stáji Red Bull historicky první vítězství ve formuli 1. Třetí závod sezony dnes v dešti ovládl před týmovým kolegou Australanem Markem Webberem.

Monoposty za safety carem. foto: ČTK

Třetím místem si upevnil vedení v šampionátu vítěz předchozích dvou závodů Brit Jenson Button ze stáje Brawn GP, která je první i v Poháru konstruktérů.

K jejímu vedoucímu postavení přispěl čtvrtou příčkou Brazilec Rubens Barrichello. Hned za ním projely cílem vozy McLaren Fina Heikkiho Kovalainena a úřadujícího mistra světa Brita Lewise Hamiltona. Ani ve třetím závodu sezony nebodovaly monoposty Ferrari.

Ani tentokrát neměla Grand Prix "normální" průběh. Závod byl odstartován letmo, protože okruh v Šanghaji zkrápěl silný déšť, a tak na od prvních metrů vyjel safety car. Kvůli tomu selhal taktický plán druhého muže kvalifikace Fernanda Alonsa. Španělský jezdec do svého renaultu natankoval málo paliva, aby mohl soupeřům s lehkým vozem hned ujet. Protože safety car kroužil na trati osm kol, musel bývalý dvojnásobný mistr světa do boxů a zařadil se na konec startovního pole.

Déšť poznamenal i minulý závod v Malajsii, který byl kvůli přívalům vody dokonce předčasně ukončen.

Závod byl odstartován až po chvíli a v čele se bez problémů držel vítěz kvalifikace Vettel. Po několika kolech si mechanikům postěžoval Fin Kimi Räikkönen, že mu pořádně nefunguje motor a naznačil, že problémy stáje Ferrari, která zažívá nejhorší start do sezony za sedmnáct let, nekončí.

Po zastávkách jezdců v boxech se dostaly do čela monoposty stáje Brawn GP, které pronásledovali jezdci Red Bullu. Tato čtveřice jezdila na mokru rychle a soupeřům ujížděla. Další blamáž Ferrari dokonalo odstoupení Felipeho Massy, jenž skončil v jednadvacátém kole kvůli technickým problémům.

Kolizi měl i Vettel, který se dostal po zastávkách v boxech několika jezdců do vedení, jeho vůz Red Bull ale zůstal nepoškozen. Navíc si na mokru počínal skvěle a druhému Buttonovi ujížděl o několik sekund na kolo. Své jezdecké umění potvrdil i Hamilton, který se z deváté startovní pozice propracoval zhruba v polovině závodu na čtvrtou příčku. Naopak z trati vyjel na chvíli Button a Webber se snadno dostal na druhé místo za stájového kolegu.

Devatenáct kol před cílem zajel naposledy do boxů Vettel a vrátil se na třetí pozici. Po chvíli se dostal opět do čela před Buttona, i když Brita čekala ještě jedna zastávka v boxech, po níž se vrátil na čtvrté pozici.

Monoposty Red Bullu už ve zbytku závodu bez problémů udržely "double" a připsaly si největší úspěch ve čtvrté sezoně v seriálu a v 74. Velké ceně v historii stáje.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...