Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Šarapovová: Titul z US Open si nekoupíte

Sport

  11:38
NEW YORK - Rusko přejímá nadvládu nad tenisovým US Open. Po Kuzněcovové, která zvítězila v roce 2004, se dočkala i Maria Šarapovová. Je jí teprve devatenáct let, přesto už má na kontě titul z Wimbledonu, triumf na Turnaji mistryň či šest týdnů v pozici světové jedničky. A po finálovém vítězství nad Justine Heninovou-Hardenneovou 6:4, 6:4 je i šampionkou US Open.

Maria Šarapovová s trofejí foto: AFP

Váš otec tvrdil, že jste byla před zápasem absolutně v pohodě. Podíval se prý na vás, a věděl, že vyhrajete. Je to pravda?
Vzbudila jsem se a věděla, že jsem ve finále US Open. Cítila jsem se odpočatě, žádný stres, a hlavně žádné nervy. Prohrála jsem první dva gemy, ztratila brzy svoje podání, a stejně mně to bylo jedno.

Byla jste si tak moc jistá vítězstvím?
(smích) Nebyla jsem si ani jistá, že prohraju... Brala jsem to naprosto neutrálně.

S kým jste jako s prvním oslavila triumf?
Hned jsem běžela pro telefon a volala matce. Obě jsme byly moc dojaté.

Právě jste potvrdila, že jste skutečnou grandslamovou hráčkou. Máte už dva tituly a v New Yorku jste porazila Clijstersovou, Mauresmovou a Heninovou-Hardenneovou - tři nejlepší hráčky posledních měsíců...
...nejsem tu kvůli tomu, abych se chválila. Pořád cítím, že mám kariéru před sebou. Hledám na sobě chyby a přemýšlím, jak bych se mohla dál zlepšovat.

Ve Spojených státech vás už téměř vnímají jako Američanku. Mluvíte výborně anglicky, strávila jste zde víc než půlku života. Změnilo vás to?
Nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlela. Do Ameriky jsem se přestěhovala jen kvůli tenisu. Protože tenis je přesně to, čím se chci i dál zabývat, a v Americe mám k tomu ty nejlepší podmínky. A tak tady trénuji a žiji.

Co je vaší nejsilnější tenisovou stránkou?
Nejsilnější stránkou? Asi psychická odolnost. Nic jiného mě teď nenapadá.

Stále víc připomínáte díky různým módním výstřelkům Annu Kurnikovovou. Nesnila jste o vítězství na US Open, aby tato přirovnání aspoň na chvíli zmizela?
Nejsem moc dobrý snílek. (smích)

Jak moc je pro vás důležitý šek na 1 700 000 dolarů? Změní výrazně vaši současnou finanční situaci? V létě jste totiž tvrdila, že peníze jsou pro vás velmi důležité.
To je jedna z věcí, kterou bych ráda uvedla na správnou míru. Peníze jsou sice důležité, ale vítězství na grandslamovém turnaji si zkrátka nekoupíte. Na světě žijí lidé, kteří mají mnohem víc peněz než já. Tak ať si koupí tu nejlepší tenisovou raketu, najmou toho nejlepšího tenisového trenéra, a vyhrají pak US Open! K tomu vám žádné peníze nepomůžou.

Když jste vyhrála Wimbledon, působilo to jako blesk z čistého nebe. Jste v šoku i tentokrát?
Tehdy šlo o první grandslamový titul, teď zase o US Open. To je pro mě taky trochu šokující. Pocity mám podobné, ale přitom tak moc odlišné...

Autor: