Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Satoranský se při premiéře v sezoně blýskl devíti asistencemi, prohru s Indianou však neodvrátil

Tomáš Satoranský a Collin Sexton z Cleveland Cavaliers během sobotního zápasu v Chicagu. foto: ČTK

Chicago - Český basketbalista Tomáš Satoranský poprvé v nové sezoně NBA nastoupil v dresu Chicaga a hned zaznamenal devět asistencí. K tomu za 25 minut na hřišti přidal i šest bodů a čtyři doskoky, prohru Bulls s Indianou 106:125 však neodvrátil. Druhou výhru v sezoně si vedle Indiany připsaly Atlanta, Cleveland, Orlando, Philadelphia, San Antonio, Minnesota a Sacramento.
  12:05

Satoranský vynechal úvodní zápas sezony a téměř celou přípravu kvůli kontaktu s nakaženou osobou. V sobotu už ale do hry zasáhl jako první náhradník v šesté minutě. Začal sice ztrátou při snaze uvolnit se pod košem, ovšem pak patřil k lepším hráčům trápících se Bulls. Úspěšným nájezdem poslal svůj tým do vedení 25:23, především ale připravoval koše pro spoluhráče. Devět asistencí je pro něj čtvrtý nejlepší výkon v dresu Chicaga.

Tomáš Satoranský a Collin Sexton z Cleveland Cavaliers během sobotního zápasu v...
Tomáš Satoranský a Cedi Osman z Cleveland Cavaliers.

Ze hřiště odcházel za stavu 35:31 a vrátil se, když jeho tým už o osm bodů prohrával. Pak už se rozjetá Indiana těžko zastavovala. Naopak pod vedením Litevce Domantase Sabonise a jeho triple doublu za 22 bodů, deset doskoků a 11 asistencí si šňůrou 21:0 vypracovala až třicetibodové vedení. Chicago v tu chvíli bylo pět minut bez bodu, při střelbě 0/8 a se šesti ztrátami.

„Musíme být schopni se takových výpadků vyvarovat. Chybu můžeme udělat, ale je třeba se rychle vzpamatovat,“ litoval kouč Bulls Billy Donovan. „Tohle je profesionální basketbal a je třeba bojovat a zvládat to. Není možné být mimo tak dlouho,“ souhlasil Zach LaVine.

James Harden stihl ukončit karanténu tak, aby mohl nastoupit do prvního zápasu Houstonu, a hned vyvrátil spekulace o špatné formě, když předvedl nejlepší individuální výkon sezony. Ani jeho 44 bodů a 17 asistencí však oslabeným Rockets nakonec na výhru nestačilo. Portland je udolal 128:126 v prodloužení, když trojkou sedm vteřin před koncem rozhodl CJ McCollum, který měl stejně jako Harden 44 bodů.

Houstonu v zápase chyběli hned tři důležití hráči včetně hvězdné posily Johna Walla kvůli zdravotnímu protokolu.

Až druhé prodloužení muselo rozhodnout zápas mezi Clevelandem a domácím Detroitem. Pistons vedli čtyři minuty před koncem o osm bodů, ale pak už nebyli schopni přidat další bod a Cleveland dotáhl zápas do prodloužení. V něm domácí opět vedli o sedm bodů, ale znovu náskok neudrželi.

To se podepsalo na jejich psychice, v druhém prodloužení už Cavaliers dominovali a vyhráli 128:119. Collin Sexton k tomu přispěl 32 body, Andre Drummond proti svému bývalému týmu nasbíral 23 bodů a 16 doskoků.

Ve výborném vstupu do sezony pokračuje Trae Young, který 36 body pomohl Atlantě k vítězství 122:112 nad Memphisem. Navázal tak na 37 bodů z prvního duelu.

Oklahoma City po velkém omlazení kádru vstoupila do sezony vítězně a porazila Charlotte 109:107. O vítěznou střelu se postaral vteřinu před koncem Shai Gilgeous-Alexander.

Washingtonu k odvrácení prohry 120:130 s Orlandem nepomohlo ani 15 bodů, 15 doskoků a 12 asistencí Russella Westbrooka. Ten se tak stal čtvrtým hráčem v historii, který hned v prvních dvou zápasech za nový tým nasbíral triple double. Dosud se to povedlo jen Magicu Johnsonovi, Jerrymu Lucasovi a Oscaru Robertsonovi.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...