Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Schleperová ukončila kariéru slalomem v šatech

Sport

  12:53
LIENZ (Rakousko) - Americká lyžařka Sarah Schleperová stylově ukončila patnáctiletou kariéru. Na start slalomu v Lienzu nastoupila v krátkých večerních šatech, v polovině sjezdovky pak zastavila a vzala do náruče svého tříletého syna Lasseho, s nímž závod dokončila. Poté oznámila konec kariéry.

Americká lyžařka Sarah Schleperová stylově ukončila patnáctiletou kariéru. Na start slalomu v Lienzu nastoupila v krátkých večerních šatech foto: Reuters

Dvaatřicetiletá sjezdařka debutovala ve Světovém poháru v roce 1995. Od té doby se postavila na start 186 závodů a čtyřikrát se zúčastnila olympijských her. Jednou slavila vítězství, a to ve slalomu v Lenzerheide v roce 2005. Celkem byla čtyřikrát na stupních vítězů.

Dnes se překvapivě rozhodla ukončit kariéru, což se jí podařilo utajit. Vyšlo to najevo až poté, co si na start stoupla v hnědých šatech. Následně naposledy předvedla svůj pověstný motivační řev a vyjela na sjezdovku.

Přestože na sobě měla kromě šatů pouze ochrannou přilbu a chrániče holení, do poloviny sjezdovky jela téměř závodním tempem. Poté zastavila, aby od svého manžela Federika převzala syna Lasseho. S ním v náručí dojela až do cíle, kde se rozloučila se všemi závodnicemi.

"Cestování miluji, ale už na mě bylo příliš mnoho stresu," vysvětlila Schleperová důvod svého rozhodnutí skončit. "Cítím, že je na čase to nechat být a skončit. Závodění mi ale stoprocentně bude chybět stejně jako holky, s nimiž jsem soupeřila," dodala. O loučení prý věděla jen americká výprava. "Včera jsme měli týmovou poradu, kde jsme o tom mluvili. A já to celé probrečela. Tým je jako moje rodina, opustit ho je jedna z nejtěžších věcí v mém životě," přiznala.

Schleperovou budou postrádat i její americké kolegyně. "Sarah byla vždycky světlem v našem týmu. Stále se usmívala a starala se o zábavu. Dávala nám energii. Snažila jsem se ji přesvědčit, ať ještě pokračuje. Přeji jí vše nejlepší do budoucnosti," uvedla vedoucí žena Světového poháru Lindsey Vonnová. Že ale bude mít Schleperová důstojnou nástupnici, ukázala teprve šestnáctiletá Mikaela Shiffrinová, která v Lienzu šokovala třetím místem.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...