Úterý 18. června 2024, svátek má Milan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

„Schumi“: Chci se cítit báječně

Sport

  9:56
Sao Paulo - Po šestnácti letech skončí v neděli závodní éra Michaela Schumachera. A hlavní otázka zní: odejde nejlepší jezdec historie se ctí nebo završí kontroverzní kariéru nějakým podlým kouskem?

Michael Schumacher foto: AFP

„Doufám, že si odnesu ten báječný pocit, který přináší jedině vítězství,“ řekl Michael Schumacher. Sedminásobný vítěz seriálu formule 1 figuruje na druhém místě, na vedoucího Fernanda Alonsa ztrácí 10 bodů.

Závěrečný podnik v Brazílii bude napínavý do posledního kola. „Nic není garantováno. Pořád se může cokoli stát,“ varoval obhájce titulu mistra světa Alonso. Pětadvacetiletému Španělovi stačí získat bod k tomu, aby mohl slavit. Naproti tomu Schumacher musí vyhrát a ještě k tomu doufat, že Alonso nedojede nebo skončí mimo bodovanou osmičku.

„Znám Michaela dobře a věřím, že to bude normální férový závod,“ prohlásil šéf Alonsova týmu Renault Flavio Briatore. „Kdyby se Michael zamotal do nějaké bouračky, tak titul nezíská,“ vysvětloval Briatore. Schumacher v minulosti neváhal použít špinavých triků, když o vítězi rozhodoval až poslední závod. V roce 1994 vedl v seriálu o jeden bod před Damonem Hillem. Když se ho Hill pokoušel předjet, zatarasil mu cestu a slavil první titul.

O tři roky později mu stejný manévr ve stejné situaci nepomohl. Kanaďan Villeneuve totiž kolizi přestál a vyhrál. Před nedělní Velkou cenou Brazílie proto média spekulují, koho Schumacher přesvědčí, aby sestřelil Alonsa. Schumacher podobné úvahy nekomentuje.
„Bylo by krásné vyhrát a odejít,“ přemýšlel Schumacher, který prý boj o titul už vzdal. Vítěze rekordních 91 závodů zajímá jen Pohár konstruktérů, v němž ztrácí Ferrari devět bodů na Renault.

 „Budeme útočit. Chceme být první a druhý,“ prohlásil bojovně Schumacher i za svého kolegu Brazilce Massu. „Jsem šťastný, že svůj poslední závod kariéry pojedu v Brazílii. Je to známá trať, hodně náročná,“ řekl německý pilot, kterému předá speciální ocenění fotbalová legenda Pelé.
Autoři:

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...