Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sdruženář Churavý doběhl třetí v závodu SP

Sport

  16:21
Klingenthal - Český sdruženář Pavel Churavý obsadil třetí místo v dnešním závodu Světového poháru v Klingenthalu a vyrovnal svůj nejlepší výsledek v sezoně. Díky závěrečnému finiši vyhrál Američan Bill Demong, za kterým Churavý zaostal o 1,7 sekundy. Úspěch českých barev v generálce před libereckým šampionátem podtrhl pátým místem Tomáš Slavík. Dva čeští sdruženáři v elitní pětici závodu SP dosud nikdy nebyli.

Churavý při skoku na lyžích. foto: ČTK

Churavý se blýskl ve skokanské části, kterou díky výkonu 142 metrů vyhrál.

Delší skoky sice předvedli Rakušan David Zauner (148 m) i lídr seriálu Fin Anssi Koivuranta (148,5 m), oba však upadli a dostali nižší bodové ohodnocení. Slavík skočil 137,5 metru a do stopy vybíhal ze třetí pozice.

Oba čeští reprezentanti v čele závodu brzy vytvořili skupinku s Francouzem Jasonem Lamym Chappuisem. Jejich náskok se však pomalu rozplýval a dva kilometry před cílem dojel Demong a v závěru měl nejvíce sil. Naopak Slavík tempu nestačil a podlehl i elitnímu běžci Magnusi Moanovi z Norska.

S druhým Lamym Chappuisem prohrál Churavý ve finiši o 1,1 sekundy a nepovedlo se mu vyrovnat životní maximum z Liberce z roku 2002.

Na devatenáctém místě skončil Miroslav Dvořák, nebodoval pouze pětatřicátý Aleš Vodseďálek.

Autor: