Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Šebrle: Aspoň mám motivaci pro Londýn

Sport

  13:57
PEKING - Z desetibojaře Romana Šebrleho (33) lil pot. Měl za sebou dvoudenní olympijskou soutěž, v níž nechal všechny síly, a přesto skončil až šestý. „Nebyla to dobrá sezona. Třikrát jsem měl natržený sval, a ještě ta aklimatizace. Měl jsem tu největší formu první čtyři dni, to kdyby se závodilo...“ povzdechl si mezi záchvaty kašle.

Šebrle hází diskem. foto: ČTK

* V cíli to s vámi vypadalo špatně, když jste v rozpálené aréně lapal po vzduchu.

Dostal jsem záchvat kašle, nemohl jsem popadnout dech. Kašlu už tři týdny a blbě mi bylo celou... To je jedno, to je sport.

* Jak se budete po prohraném olympijském desetiboji dávat dohromady?

Tenhle závod jsem prohrál ve Valencii (letošní HMS), když jsem si tam urval sval.

* Říkal jste, že pokud v Pekingu nezískáte medaili, budete mít alespoň motivaci pro další olympiádu v Londýně. To bylo míněno vážně?

Smrtelně vážně. Už teď jsem byl nejstarší, takže v Londýně mě nečeká nic nového. Když budu zdravější než tenhle rok, tak chci ukázat, že na to ještě mám.

* Také byste prý chtěl v Londýně nést českou vlajku při slavnostním zahájení?

To platí, to bych rád.

* Nepotřeboval byste nějaký nový impulz? Co třeba vyměnit trenéra?

Ne, v žádném případě.

* Aproč myslíte, že vám to v Pekingu nevyšlo?

(přemýšlí) Asi to bylo tím sportcentrem, které jsem otevřel. Místo přípravy jsem lítal. Byla to příležitost, ale asi to mohlo počkat na příští rok.

* Vzpomněl jste si během soutěže na čtyři roky staré události v Aténách, kde jste slavil v olympijském rekordu zlato?

Ne. Každý závod je jiný. Když si to teď uvědomím, tak vyhrát olympiádu je takový malý zázrak, koná se jen jednou za čtyři roky. Proto tady nejsem nijak zvlášť naštvaný. Spíš jsem smířený. Holt to bylo takové, jaké to bylo. Už mám olympijské medaile dvě (zlato z Atén 2004 a stříbro ze Sydney 2000), tak mě to zase tolik netíží.

* Přiletěl jste sem po narušené přípravě už smířený s tím, že nevyhrajete?

To ne, to bych sem neletěl. Mně se ten poslední trénink povedl.

* Clay útočil na váš světový rekord. Může ho překonat?

Musí si pospíšit, čas letí, a jak začne jít rychlost dolů, tak už to není jednoduché. Potenciál na to má.

Pekingský olympijský desetiboj Šebrleho očima

100 metrů 11,21 s (814 bodů, 27. místo) „Stovka byla taková jakoby uvolněná. Asi jsem se ještě trochu bál o nohu. Ale tak se nedá dělat.“ dálka 768 cm (980 bodů, 7.) „Neumím skákat do dálky v dešti.“ koule 14,78 m (776 bodů, 10.) „Když kruh vyschne, tak dostane úplně jiné parametry, to je pak úplné struhadlo a já se z toho prostě neumím odsunout.“ výška 211 cm (906 bodů, 6.) „Výška byla super. Nakopl mě výkon Báry Špotákové. Dvě stě čtrnáct jsem shodil jenom patami.“ 400 metrů 49,54 s (836 bodů, 5.) „Chtěl jsem to rozběhnout rychle, abych si pak nevyčítal, že jsem to nezkusil. A v tom konci? Nevím, myslím, že se mi to celkem povedlo.“ 110 metrů překážek 14,71 s (885 bodů, 7.) „Běžel jsem je naplno, ale byl jsem prostě totálně bez formy. Když je to na rozcvičení o desetinu jinak než na tréninku, je něco špatně.“ disk 45,50 m (777 bodů, 8.) „Tohle snad ani nemá cenu jakkoliv komentovat. Zkrátka hrůza.“ tyčka 480 cm (849 bodů, 7.) „Jak Suárez skočil 470, tak jsem věděl, že medaile je pryč. Tyčka navíc není disciplína, kterou bych měl danou od boha.“ oštěp 63,93 m (797 bodů, 5.) „Chtěl jsem hodit daleko, abych byl aspoň pátý nebo čtvrtý, ale nešlo to.“ 1500 metrů 4:49,63 min (621 bodů, 6.) „Bojoval jsem v každé disciplíně. I v té patnáctistovce, na kterou jsem vůbec neměl chuť.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!