Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Šéf ČOV označil za dějiště olympiády Moskvu

Sport

  18:29
PRAHA - Úsměvný omyl se povedl předsedovi Českého olympijského výboru Milanu Jiráskovi při podpisu přihlášky na olympijské hry v Londýně. Hned v první větě projevu na Pražském hradě totiž britskou metropoli nahradil Moskvou.

Prezident Václav Klaus a předseda ČOV Milan Jirásek. foto: ČTK

"Chci to dementovat: olympijské hry nebudou v Moskvě, ale budou v Londýně. To mi dáte zapravdu a tomu budete věřit," řekl Jirásek s úsměvem později novinářům před Velkou míčovnou Pražského hradu, kde se slavnostní akt uskutečnil.

Na Jiráskovu "Moskvu" po projevu reagovali ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš i prezident Václav Klaus. "Lekl jsem se, že jsem starý zmatený prezident a už ani nevím, kde se bude konat olympiáda. Ale nakonec zvítězila jistota a jsem rád, že podepisujeme přihlášku na olympiádu v Londýně," řekl Klaus.

"Trapasů jsem zažil moc"

Jirásek si svoji chybu při proslovu neuvědomil, později už několikrát správně jmenoval Londýn. Všiml si reakce prezidenta, ale myslel, že ho upoutalo něco jiného. "On je někdy rejpavý a měl jsem dojem, že ho zaujalo, že je olympiáda až za 290 dnů, že to je daleko a už podepisujeme nějakou přihlášku," řekl Jirásek.

Z přeřeknutí před více než stovkou lidí si nakonec dělal legraci. "Trapasů už jsem zažil moc a jinak to nejde," řekl.

Netušil, proč se mu Moskva vloudila na jazyk místo Londýna. Důvodem prý mohl být strom, který ho nedávno při kácení udeřil do hlavy a zanechal mu na čele šrám. "Nebo to bylo tím, že jsme minulý týden přespali jeden den v Moskvě a tam mi třeba dali něco do pití, jinak nevím," vtipkoval o svém faux paus.

Na olympijské hry podepisoval Jirásek již osmou přihlášku. "Je to hezky graficky vyvedený dokument, který je spojený s tím, že přišla pozvánka podepsaná Jacquesem Roggem," řekl. A co by se stalo, kdyby se přihláška náhodou zapomněla podepsat? "Myslím, že by nám zavolali, jak to s námi je. Neuvěřili by, že se na olympiádu nechceme přihlásit, že nechceme přijet. Nebo by si toho možná ani nikdo nepovšiml, jelikož to berou jako samozřejmost," uvažoval Jirásek.

Šéfa ČOV příjemně překvapilo, že se při podpisu sešlo mnoho sportovců, i když neměli akci povinnou. "Vždycky se traduje, že na to sportovci neradi chodí, ale je vidět, že k olympiádě směřují. Je to vrchol jejich umění," řekl Jirásek a vyslovil i svůj sen: "Aby se celá výprava před olympiádou sešla, měla kulturní zážitek a bylo to důstojné a motivační. Třeba tady na Pražském hradu." smr ura

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč