Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Šéf MOV Rogge: Globální oteplování bude hrát roli při volbě pořadatele OH

Sport

  19:05
VANCOUVER - Při volbě příštích pořadatelů zimních olympijských her bude kladen důraz i na globální oteplování. Uvedl to prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge v souvislosti s tím, že letošní hry ve Vancouveru výrazně ohrožuje nejteplejší leden v dějinách kanadské metropole.

Jacques Rogge, šéf MOV. foto: ČTK

"Volba hostitelské země je dlouhodobá záležitost. Budeme proto muset vzít globální oteplování jako jeden z faktorů v budoucích volbách," uvedl Rogge po zasedání hodnotící komise MOV. "Budeme muset ještě více brát v úvahu geografickou polohu a změny klimatu, abychom předešli nedostatku sněhu," dodal.

MOV se již otázkou klimatických změn zabývá delší dobu. "Studujeme to velmi pozorně. Sbíráme informace z jednotlivých regionů. Stále jsou to ale jen čísla, která nemají záruku pro budoucnost," dodal Rogge.

Jacques Rogge, šéf MOV.

Tři dny před startem her ve Vancouveru trápí pořadatele nedostatek sněhu především na sjezdovkách v areálu Cypress Mountain, kam musejí dovážet sníh ze širokého okolí. Sportovci tak nemohou trénovat přímo na závodních tratích, ale musí jezdit do stovky kilometrů vzdálených areálů.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...