Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šéf olympioniků Kejval: Sport nesmí být výsadou bohatých

Sport

  17:10
Česká olympijská nadace. To je nový projekt ČOV, který má pomáhat dětem ze sociálně slabých rodin. Smyslem je, aby se sportu věnovalo co nejvíce dětí bez ohledu na jejich finanční zázemí.

Volební plénum Českého olympijského výboru (ČOV). Šéf veslařů Jiří Kejval (vlevo) byl zvolen novým předsedou ČOV, po šestnácti letech tak nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska foto: ČTK

"Sport nesmí být výsadou bohatých. Chceme pomáhat dětem, které si nemůžou dovolit sportovat nebo sportují jen omezeně," vysvětlil předseda ČOV Jiří Kejval.

"I kdyby šlo jenom o kopačky, aby dítě mohlo strávit každé druhé odpoledne sportem, bylo by to pozitivní. Navíc - kdo si hraje, nezlobí," řekla tenistka Andrea Hlaváčková.

Stříbrná medailistka z olympijského Londýna je jednou z patronek projektu společně s dalšími medailisty z olympijských her ve Vancouveru 2010 a Londýna 2012, včetně rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, oštěpařky Barbory Špotákové, skifařky Miroslavy Knapkové či bikera  Jaroslava Kulhavého.

"Těším se, že pomůžeme dětem sportovat a umožníme jim plnit si své sny. Ke sportu má mít přístup každý," nechal se slyšet Kulhavý.

Sportovci vybrali 150 tisíc

"My jsme jako malí taky začali sportovat úplně spontánně, ale asi díky tomu, že jsme měli ideální podmínky, zrodili se z nás medailisté. Představa, že bychom takhle mohli přispět jiným, co to potřebujou, je krásná," přidal zlatý pětibojař David Svoboda.

Právě dvacet českých sportovců shromáždilo základní částku, se kterou bude nadace pracovat v začátcích - společně vybrali 150 000 korun. Dalšími přispěvateli jsou partneři ČOV a důležité sumy poputují do nadace z charitativních dražeb.

Finanční obnos bude rozdělovat komise složená ze sportovců a dvou členů ČOV, vše pod vedením trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného v roli prezidenta nadace. 

"Pravidla hry" jsou daná: Česká olympijská nadace poskytne příspěvek vždycky na konkrétní věc: sportovní vybavení, kurzy, kroužky, soustředění. Náklady nadace proplácet nebude. A veškeré náklady spojené s fungováním nadace spadají pod Český olympijský výbor. "Podpora je tedy maximálně efektivní," zdůrazňuje se v projektu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!