Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Šéftrenér českých atletů Dvořák: Všichni mi tykají. Až na půlkařku

Sport

  2:22
PRAHA - Světových šampionátů absolvoval řadu, ale v katarském Dauhá byl poprvé v nové roli. Trojnásobný mistr světa a bývalý světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák (37) působil na halovém MS coby šéftrenér české atletiky. "Byl jsem nervózní jako prasátko," říká.

Tomáš Dvořák. foto: ČTK

Můžete srovnat pocity závodníka a šéftrenéra na šampionátu?
Z pohledu Tomáše Dvořáka to bylo nejhorší mistrovství světa, co jsem zažil. Když jsem závodil, byla to pohoda, a pokud jsem se nervoval, tak sám za sebe. Teď to bylo hrozné. Byl jsem nervózní jako prasátko, když to mám říct slušně.

Jinak ale patříte spíše mezi kliďasy, nebo ne?
No, je nervozita a nervozita, je pravda, že já jsem hlavně fanda. Takže jsem vášnivě fandil atletice a českým barvám supervášnivě. To se mi vždycky zvýšila tepová frekvence.

Česká výprava vybojovala osm umístění do osmé příčky. Je to úspěch?
Před odjezdem jsem říkal, že bych byl spokojený se šesti místy v osmičce, takže tohle brát musím.

Laická veřejnost ale mívá jasno – bez medaile to úspěch není.
Ale já taky nebyl pokaždé první, druhý nebo třetí, a přesto, pokud jsem nasbíral určité body, jsem si nepřipadal, že bych zklamal nebo zradil. Važme si čtvrtého místa ženské štafety, pátých příček překážkáře Svobody, půlkaře Holuši, tyčkařky Ptáčníkové, vícebojaře Šebrleho a dalších umístění. Podávali dobré výkony ve světové konkurenci.

S většinou z českých atletů jste ještě před krátkým časem závodil. Vykali vám?
Ne ne, všichni mi tykají. Až na půlkařku Lenku Masnou, s ní jsme se k tomu ještě nějak nedostali.

Jako co berete šampionát v Dauhá? Jako cennou zkušenost nového šéftrenéra?
Nepochybně. Přesvědčil jsem se, že naše atletika má na čem stavět, tým byl vesměs mladý, věkový průměr "kazili" jen Roman Šebrle s tyčkařkou Pavlou Hamáčkovou. Drtivá většina atletů může závodit ještě spoustu let. A zlepšovat se.

Zmínil jste vašeho nedávného kolegu Šebrleho. Jak jste vnímal jeho zápolení a chuť dokázat, že na MS nepřijel jen za zásluhy?
Však to taky dokázal, připravil se dobře i přes lednové zranění svalu. V mých očích závodil skvěle.

Na letním ME v Barceloně, kde nebudou Američané, Šebrle hodlá znovu potrápit soupeře. Může se mu to povést?
Kdyby teď udělal 6400 bodů, dal by se v Barceloně očekávat opravdu velký bodový zisk, ale 6000 ten obrázek trošku zmírňuje. Nicméně Roman je závodník, a pokud zůstane zdravý, v Barceloně mlaďochy určitě prožene.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!