Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sekretář svazu Řepka: Setkání s Blatterem bylo vroucné

Sport

  23:50
PRAHA - Dostat Ivana Haška do výkonného výboru Evropské fotbalové unie. Tak zní úkol číslo jedna fotbalového svazu. "Na to, jaký má náš fotbal zvuk, máme daleko na víc," říká generální sekretář svazu Rudolf Řepka, který Haška doprovázel na setkání s šéfem UEFA Michelem Platinim.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Zástupce ve vedení UEFA měl český fotbal naposledy před sedmi lety. Jak daleko k tomu má Hašek?
Bude záležet především na tom, jak budeme vycházet s ostatními svazy v Evropě. Právě ty ho pak budou volit. Letos byla velká šance, možná vůbec největší.

Jak to?
Volilo se devět nových lidí, dvakrát více než obvykle. A o poslední místo se rozhodovalo mezi Andořanem, Gruzíncem nebo Velšanem. Jenže volby byly už v březnu, dva měsíce před naší valnou hromadou. Další šance bude za dva roky.

Kromě s Platinim jste v pondělí jednali i se šéfem FIFA Seppem Blatterem. Vrací se český fotbal do mezinárodních struktur?
To se teprve uvidí. Je to takový první náznak. Dostali jsme šanci v komisích a teď musíme ukázat, jak dokážeme pracovat. Pak třeba přijde odměna.

Potkat Blattera není tak běžné. Bylo to výjimečné setkání?
Já i Ivan jsme se s ním už potkali, ale je pravda, že se s ním nevidíte každý den. Když v pondělí jedná v Bílém domě s Barackem Obamou a druhý den vám věnuje tři hodiny, je to takové vyznamenání. Bylo to takové vroucné setkaní.

Uspořádat takovou schůzku dosud trvalo několik měsíců. Jak to, že to teď šlo tak rychle?
Hašek má v zahraničí obrovské jméno. Otevírají se mu dveře a záleží teď na tom, jak toho využije. Český fotbal by to potřeboval. Na druhou stranu je fakt, že Platini i Blatter se vždy snaží co nejrychleji setkat s nově zvolenými předsedy.

Hašek rychle získává sympatie. Jakou roli hraje fakt, že plynně hovoří francouzsky?
Blatter mluví šesti jazyky a je mu opravdu úplně jedno, jak s ním mluvíte. Ale u Platiniho je francouzština velká výhoda, preferuje ji. Anglicky se už naučil, ale francouzština je u něj rozhodně plus.

Blatter vás prý zase překvapil znalostí českého fotbalu.
Má opravdu obrovský přehled, a to nemluvil jen o Josefu Masopustovi. Věděl, že ten a ten fotbalista byl zároveň výborný tenista. Nezapře v sobě svůj novinářský původ.

Pochvalovali jste si, že jste u něj nalezli pomocnou ruku. Co jste s ním tedy řešili?
Bavili jsme se hodně všeobecně, třeba o povodních. Nabízeli nám i právní pomoc v určitých oblastech, možnost vzdělávání. A také teambulding pro nový výkonný výbor. Řekli jsme si, že toho využijeme. Ale zdůrazňovali jsme, že nechceme jen brát, ale můžeme i něco nabídnout. Chtěli jsme ukázat, že jsme schopní.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...