Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šel pro pivo a získal míček za miliony

Sport

  9:17
SAN FRANCISKO/PRAHA - Zní to jako příběh z podřadného románu. Pan Morbitzer, unavený ze sledování baseballového zápasu, se po třetí směně vydal pro pivo a párek. Když procházel za homerunovou bariérou, spadl na něho míček, jehož cena se na trhu sportovních relikvií může časem vyšplhat do milionových částek.

Andrew Morbitzer se chlubí se svým úlovkem. foto: ČTK

„Šel jsem pro pivo, když jsem uslyšel řev,“ vykládal osmatřicetiletý Andrew Morbitzer. „Podíval jsem se nahoru a viděl jsem, jak lidé natahují ruce,“ popisoval okamžik, kdy Barry Bonds odpálil 715. homerun v kariéře a dostal se na druhé místo historie MLB. Míček prolétl kolem diváků na tribuně, skutálel se po střeše a spadl dolů. „Chytil jsem ho do ruky,“ smál se Morbitzer. Okamžitě byl ochrankou odveden do zákulisí na tiskovou konferenci. Jeho manželka, se kterou se oženil před třemi týdny, zatím marně vyhlížela občerstvení v hledišti...

Na suvenýr čekali na kajacích
Morbitzerovo nebývalé štěstí ukončilo honbu za vzácným suvenýrem. Jednačtyřicetiletý Bonds, kterého pronásleduje silné dopingové podezření, se dlouho nemohl milníku dočkat. Po nervózním čekání se obávaný pálkař minulý týden dotáhl na legendárního Babe Ruthe, jehož homerunová bilance se před 80. lety zastavila na čísle 714. V neděli jej Bonds překonal před věrnými fanoušky z jeho San Franciska.

Ti nejvytrvalejší nadšenci při každém zápase nasedali na kajaky a hlídkovali v mořské zátoce. Pro případ, že by míček vyletěl ze stadionu. Další sledovali utkání s připravenými rukavicemi za homerunovým plotem.

Jenže nejvěrnější příznivce čekala studená sprcha. Míček, který má podle odhadů nyní cenu 100 tisíc dolarů (přes 2 miliony korun), získal Morbitzer, který zavítal na baseballový zápas poprvé v sezoně. „Barryho mám rád,“ usmíval se Morbitzer. „Doufám, že se s ním jednou potkám a míček mi podepíše,“ plánoval.

Bonds je „špatný chlápek“
Pošramocená Bondsova pověst ovšem sráží cenu dolů. Míček, se kterým Mark McGwire odpálil v roce 1997 rekordní 70. homerun v sezoně, koupil jistý Todd McFarlane za 3 miliony dolarů. Míček, s nímž v roce 2001 Bonds tento rekord překonal, koupil stejný muž už „jen“ za půl milionu dolarů. „Za ten s číslem 715 bych dal maximálně 70 tisíc,“ tvrdil McFarlane. Bonds měl podle knihy „Hra stínů“ systematicky dopovat od roku 1998, navíc je vyšetřován za křivé svědectví a spojení s laboratoří BALCO, která vyráběla steroidy.

„Bonds není na stejné úrovni jako Ruth, jehož věci lidé zbožňují. Bonds je prostě špatný chlápek,“ vysvětloval prezident aukční síně Leland Michael Heffner. Zatímco lidé v San Francisku Bondse milují, všude jinde se setkává spíše s opovržením. Fanoušci na něho bučí. „Nenávidím ho. Vůbec mě nezajímá,“ prohlásil devatenáctiletý Tyler Snyder poté, co chytil v Oaklandu Bondsův homerun číslo 714.

„Nebudu míček prodávat. Chvíli si ho nechám,“ plánoval Morbitzer. Čas patrně cenu míčku zvýší. Bonds je v historické tabulce MLB druhý, před ním už je pouze Hank Aaron se 755 homeruny.
Autoři: