Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzace, Djokovič v semifinále French Open porazil Nadala a bude hrát o 19. grandslamový titul

Semifinále French Open: zklamaný Rafael Nadal. foto: Reuters

PAŘÍŽ - UVNITŘ VIDEO Tenisové French Open bude mít teprve potřetí za posledních šestnáct let jiného vítěze než Španěla Rafaela Nadala. Na oblíbeném grandslamu jej v semifinále porazil Srb Novak Djokovič po výsledku 3:6, 6:3, 7:6 a 6:2. Světová jednička tak zdolala svého velkého rivala na pařížské antuce už podruhé v kariéře. V nedělním finále se utká o celkový primát s finálovým debutantem v takovém duelu, Řekem Stefanosem Tsitsipasem.
  23:22

Nadal sice v utkání plném úchvatných výměn získal první set, nakonec ale utrpěl svou teprve třetí porážku na Roland Garros od debutu v roce 2005. Na pařížském grandslamu ho porazil pouze Robin Söderling (2009) a poté dvakrát Djokovič, v roce 2015 a letos. Španělský antukový král tak poprvé nezíská titul, když v Paříži přešel přes čtvrtfinále.

Semifinále French Open Djokovič - Nadal: srbský tenista slaví postup.
Semifinále French Open Djokovič - Nadal: ošetřovaný španělský hráč.

Nadal také přišel o šanci osamostatnit se v čele historického pořadí grandslamových šampionů, s 20 tituly zůstane na děleném prvním místě s Rogerem Federerem. Pokud Djokovič pařížský grandslam podruhé v kariéře vyhraje, bude se moci ve Wimbledonu na oba své letité rivaly dotáhnout na rozdíl jediného triumfu.

Paříž se stala svědkem dalšího tenisového galapředstavení. Očekávaný duel dvou velikánů, v pořadí už 58., nabídl dlouhou bitvu plnou napínavých výměn i sportovní krásy.

O něco aktivněji vstoupil do zápasu Djokovič, který si hned v úvodním gamu si vybojoval dva brejkboly. Rychle nabytou šanci však nedokázal využít, což ho až překvapivě poznamenalo. Naopak Nadal na druhé straně kurtu hrál s lehkostí a svému soupeři odskočil.

Teprve za stavu 0:5 se srbský tenista konečně chytl. Poprvé v zápase udržel servis, hned vzápětí sebral podání Nadalovi a nakonec nebyl daleko od zdramatizování. Španěl proměnil až sedmý setbol a získal první sadu 6:3.

Znovunalezená sebedůvěra sice nezachránila Djokovičovi úvodní set, pomohla mu však v dalším pokračování zápasu.

První hráč světa začal mít mírně navrch. Druhou sadu získal 6:3 a tu třetí, která se proměnila v hodinu a půl dlouhý maraton, pak v tiebreaku 7:6.

Právě zkrácená hra patrně zápas zlomila. Nadal v ní vlastní chybou pustil Djokoviče do náskoku, ztrátu už španělský tenista nedohnal.

A první hráč světového žebříčku se po úspěšném obratu z 0:1 na 2:1 dostal do pohody. Poslední čtvrtý set získal Djokovič nejrychleji ze všech, stačilo mu k tomu 41 minut.

Po vítězství 3:6, 6:3, 7:6 a 6:2 tak zkušený Srb postupuje do finále a bude usilovat o svůj 19. grandslamový triumf.

PÁTEČNÍ VÝSLEDKY NA FRENCH OPEN

(antuka, dotace 34,36 milionu eur):

  • Muži, dvouhra - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Nadal (3-Šp.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:4), 6:2, Tsitsipas (5-Řec.) - A. Zverev (6-Něm.) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3.
  • Ženy, čtyřhra - semifinále: Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Linetteová, Peraová (Pol./USA) 6:1, 6:2, Matteková-Sandsová, Šwiateková (14-USA/Pol.) - Beguová, Podoroská (Rum./Arg.) 6:3, 6:4.
  • Juniorky, dvouhra - semifinále: Nosková (ČR) - Šnajderová (4-Rus.) 1:6, 6:3, 6:3.
  • Čtyřhra - semifinále: Bondarenková, Tóthová (8-Rus./Maď.) - Jiménezová, Nosková (3-And./ČR) 6:7 (2:7), 6:2, 10:4.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!