Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Serena Williamsová porazila Venus a vyhrála potřetí Wimbledon

US Open

  17:46
LONDÝN - Sourozenecké finále tenisového Wimbledonu dnes vyhrála Serena Williamsová a získala svůj třetí titul z londýnské trávy.

Radost Sereny Williamsové. foto: ČTK

Sedmadvacetiletá Američanka oplatila loňskou porážku starší sestře Venus a po vítězství 7:6 a 6:2 se radovala z jedenáctého triumfu na grandslamovém turnaji.

Všechny tři tituly v All England Clubu získala Serena Williamsová poté, co ve finále porazila Venus; předtím to dokázala v letech 2002 a 2003. Serena teď nad sestrou vede ve finálových zápasech o titul z "velké čtyřky" 6:2 a v celkové vzájemné bilanci 11:10.

"Je to úžasný pocit," prohlásila při slavnostním vyhlášení s talířem pro vítězku v ruce Serena, letos i královna Australian Open, "Serena byla dnes moc dobrá, měla odpověď na vše. Hrála skvělý tenis. Gratuluji," řekla pětinásobná wimbledonská vítězka Venus Williamsová.

Finále bylo přehlídkou silového ženského tenisu, v kterém diváci nevěděli komu fandit. Obecenstvo dokázalo potleskem ocenit mnoho skvělých výměn, ale jinak měla atmosféra chladnější nádech.

Na rozdíl od loňského duelu o titul to byla od začátku řež bez nervů. Obě bývalé světové jedničky skvěle podávaly a v první sadě si nepovolily žádný brejkbol. V tie-breaku šla za ziskem sady jako buldok Serena, která nejenže hlasitěji ječela při úderech, ale především měly míče z její rakety větší přesnost i délku.

I v druhém setu připomínalo finále mužský zápas. Minimum chyb, tvrdé servisy, díky kterým se prakticky nehrály žádné výměny. První brejkbol Sereny přišel po chybě Venus za stavu 2:3 a podání jí pak sestra věnovala dvojchybou, což obhájkyni titulu rozhodilo. Začala kupit chybu za chybou a Serena už starší sestře nepovolila ani game.

Tři mečboly ještě Serena nevyužila, přičemž při druhém jako by nechtěla zápas ukončit: z nahraného míče jen lehce přepinkla síť a prodloužila Venus finálový "život" o několik dalších výměn. Při čtvrtém mečbolu už ale skončil úder Venus v síti a Serena radostí klekla na kolena.

Pak běžela sestru obejmout a chvilku vypadala, že výhře sama nevěří.

Finálový zápas ale byl u konce. "Jsme na tuhle situaci zvyklé, to jsou naše životy. Ani pro jednu z nás neznamená konec světa, když prohraje. Po finále přijde neděle a jede se dál," řekla Serena už před finále. Další jejich vzájemný finálový střet může přijít třeba už na US Open.

Autoři: ,