Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Účast na olympiádě? Bude to bitva až do konce, říká fleretista Choupenitch

Alexander Choupenitch foto: AP

Skvělý výsledek vybojoval český fleretista Alexander Choupenitch na víkendové Grand Prix v Turíně, kde obsadil druhé místo. Na silně obsazeném turnaji porazil i dva mistry světa, nestačil až ve finále na olympijského vítěze z Tokia Cheung Ka Longa z Hongkongu. Díky stříbru vyrovnal svůj nejlepší výsledek z Grand Prix, zároveň se přiblížil postupu na olympiádu do Paříže, kde by měl obhajovat bronz.
  12:19

„V kvalifikaci jsem se hodně přiblížil prvním dvěma šermířům z Evropy, kteří mi trochu v průběhu sezony utekli. Teď zbývají dva turnaje a dělí nás mezi sebou jenom tři body, takže to bude bitva až do konce,“ uvedl Choupenitch v tiskové zprávě s tím, že do Paříže postoupí v první fázi kvalifikace z Evropy pouze dva nejlepší.

Devětadvacetiletý Choupenitch měl v Turíně velmi náročný los, ale postupně přešel přes pět soupeřů včetně dvojnásobného mistra světa Francouze Enza Leforta i úřadujícího šampiona Itala Tomassa Mariniho. S ním prohrával v boji o postup do čtvrtfinále už 7:13, ale osmi zásahy v řadě dokázal skóre otočit.

Alexander Choupenitch

„Na posledních Světových pohárech jsem nepředváděl výkony, jaké jsem chtěl, takže mám radost, že v Turíně jsem bojoval a předvedl fakt dobrý výkon. Celkově to byl neuvěřitelný den,“ uvedl Choupenitch, který byl na Grand Prix druhý pouze před devíti lety v Šanghaji. Kromě toho má na kontě i dvě třetí místa.

Choupenitchovu radost zvýraznil i fakt, že úspěchu na severu Itálie dosáhl před zraky své rodiny či předsedy českého svazu Oldřicha Kubišty. „Jsem nadšený, že se mi povedla velká věc pro český šerm a ještě před rodinou,“ prohlásil brněnský rodák, který v Tokiu vybojoval první tuzemskou olympijskou medaili po více než sto letech.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...