Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sestřin šestý smysl zachránil Sereně život

Sport

  10:25aktualizováno  20:45
EASTBOURNE - Třicetiletá tenistka Venus Williamsová vždycky brala svou roli starší sestry vážně. Nikdy předtím si však nemyslela, že díky rodinné intuici zachrání život o rok mladší Sereny. "Byla jsem blízko smrti," přiznala třináctinásobná grandslamová vítězka na turnaji v Eastbourne.

Venus Williamsová foto: ČTK

Serena si jednou zahrála v americkém dramatu z prostředí nemocnice, ale letos v únoru se sama ocitla v ohrožení života, když musela na rizikovou operaci kvůli krevní sraženině v plicích. Kdyby jí tehdy neporadila Venus, možná by se teď slavná Američanka nepřipravovala na návrat k tenisu před Wimbledonem, jenž začíná v pondělí. "Vzpomínám si, že jsem zrovna cvičila ve fitku. V tom mi Serena volala na mobil, že jí natekla noha," vypráví Venus, která tento týden slaví jednatřicáté narozeniny a stejně jako její sestra se vrací na okruh WTA.

"Byl se mnou zrovna můj fyzioterapeut a proto jsem Sereně poradila, ať si na internetu najde příznaky plicní embolie. Poslechla a brzy od svých doktorů zjistila, že jsem měla pravdu. Ještě štěstí, že to neignorovala. Mohla se ocitnout ve velkém nebezpečí," děkovala Venus. Nikdy prý nečekala, že se podobné zdravotní problémy mohou objevit u vrcholového sportovce.

A nikdy jí ani nenapadlo, že její omezené znalosti z medicíny mohou být tak důležité. "Byla jsem daleko a kromě rady jsem nebyla schopná jí jakkoliv pomoci. Překvapilo mě, že zrovna má sestra, která tolik dbá na zdravý životní styl, se ocitne v ohrožení života," přiznává Venus, která se mimo tenisových úspěchů proslavila také jako módní návrhářka. Serena Williamsová.

Serena nehrála od loňského července, kdy triumfovala v londýnském All England Clubu. Pak si však v restauraci pořezala nohu o rozbitou skleničku a dvakrát musela na operaci. Comeback několikrát odkládala a přišla tím o pozici světové jedničky.  "Měla jsem v obou plicích krevní sraženiny. Vůbec jsem nemohla dýchat. V jednu chvíli jsem opravu ležela na smrtelné posteli. Proč zrovna já? Vždyť spousta lidí na tohle zemře," líčila Serena.

Úvodní zápas prvního kola v Eastbourne Serena Williamsová zvládla. Při comebacku vydřela vítězství nad Bulharkou Cvetanou Pironkovovou, loňskou wimbledonskou semifinalistku porazila 1:6, 6:3 a 6:4.

Také Venus, držitelka pěti titulů z Wimbledonu, se šest měsíců musela držet daleko od kurtů. Potřebovala delší dovolenou, aby se konečně vzpamatovala ze série zranění a zdravotních problémů, kvůli kterým v posledních letech hrála jen grandslamové turnaje.
Sama ví, že věk nezastaví, že žádná hráčka starší třiceti let v posledních dvou dekádách nevyhrála žádný ze čtyř největších podniků sezony.

Přesto se nevzdává naděje. Vždyť čínské vítězce French Open Li Na je 29 a šampionce Australian Open Kim Clijstersové zase 28. "Trend je takový, že grandslamy teď vyhrávají starší a zkušenější hráčky. Doby, kdy se po třicítce končilo s kariérou, jsou už dávno pryč. V tom se tenis změnil nejvíc, všichni můžou hrát v top formě déle," věřila Venus Williamsová.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!