Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konec pro bývalou jedničku? Halepová dostala za doping trest na čtyři roky

Simona Halepová v semifinále turnaje v Indian Wells. foto: AP

Bývalá světová jednička Simona Halepová z Rumunska dostala za dvě porušení antidopingových pravidel zákaz činnosti na čtyři roky. Informovala o tom Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu ITIA. Distanc dvojnásobné grandslamové šampionce za pozitivní test a následně i za nesrovnalosti v biologickém pasu vyprší 6. října 2026.
  17:46aktualizováno  18:30

Jedenatřicetiletá Halepová, jež ovládla grandslamy Roland Garros v roce 2018 a Wimbledon o sezonu později, měla od ITIA předběžně zastavenou činnost od loňského října. Tehdy odevzdala na US Open pozitivní test na zakázanou látku roxadustat, stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO.

Z dalšího porušení antidopingových pravidel byla kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu obviněna letos v květnu.

Případem Halepové se zabýval nezávislý tribunál v Londýně. A dospěl k závěru, že někdejší tenisová hvězda se dopustila úmyslného porušení antidopingových pravidel.

Halepová ihned po zveřejnění trestu uvedla, že se proti němu odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne. Již dříve opakovaně odmítla, že by si látku vzala úmyslně. Tvrdí, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

Simona Halepová na turnaji v Madridu

„Pokračuju v tréninku a dělám vše, co je v mých silách, abych očistila své jméno od těchto falešných obvinění a vrátila se na kurt,“ uvedla v prohlášení. „Hodlám se odvolat k CAS a uplatnit všechny právní prostředky proti dotyčné společnosti s doplňky stravy,“ dodala tenistka se 24 turnajovými tituly z okruhu WTA.

Tribunál její argument o užití kontaminovaného doplňku uznal, „ale určil, že množství, které požila, nemohlo vést ke koncentraci roxadustatu nalezeného v pozitivním vzorku,“ uvedla ITIA. Pravděpodobný doping následně vysvětloval nesrovnalosti v biologickém pasu. „Objem důkazů, které měl tribunál v obou řízeních, byl značný,“ píše se ve zprávě.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...