Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Simpson byl v bezvědomí

Sport

  11:15
TEPLICE - Český fotbal prožíval týden po vážném zranění brankáře Petra Čecha další chvíle hrůzy. Kanadský útočník ve službách Kladna Dave Simpson musel ve 40. minutě po střetu s teplickým obráncem Josefem Kaufmanem odstoupit z ligového utkání.

Dave Simpsona odnášejí na nosítkách. foto: Zavoral LiborČTK

O tři minuty později byl na nosítkách odnesen ze hřiště. Další minuty prý byly velmi dramatické. Simpson v útrobách teplického stadionu upadl do bezvědomí s podezřením na krvácení do mozku a jeho stav prý byl kritický.

„Doktor mi říkal, že jej chvílemi už prý ztráceli,“ uvedl po utkání kladenský kouč Miroslav Koubek, který vzápětí teplického beka Kaufmana obvinil z brutální hry a likvidačního faulu. „Jestli mají tři body větší cenu než lidský život, tak to takhle hrajme: on je nebezpečný, on nemůže hrát dál,“ pokračoval Koubek v emotivním projevu.

Následná vyšetření přinesla naštěstí příznivější diagnózu. Lékaři vyvrátili krvácení do mozku a také další neurologické příznaky jeho poškození. Hráč prý už byl chvílemi při vědomí a komunikoval. „Jeho stav je stabilizovaný, Simpson je mimo ohrožení života. Ke krvácení do mozku nedošlo,“ uvedl lékař kladenských fotbalistů Vladimír Lemon, podle kterého bude Simpson dnes převezen z oddělení ARO teplické nemocnice na jednotku intenzivní péče nemocnice v Kladně.

Mareček: Rozhodně nešlo o úmysl Kladenský klub se zlobil nejen na teplické fotbalisty, ale také na výkon hlavního sudího Fraňka. Jeho funkcionáři se zatím nerozhodli, zda proti výkonu rozhodčího podají protest. „Teď jde hlavně o to, abychom Simpsonovi zajistili tu nejlepší lékařskou péči. Všechno ostatní je vedlejší,“ uvedl tiskový mluvčí Středočechů Miroslav Bureš. Sudí za svůj výkon obdržel nadprůměrnou známku sedm.

Proti kritice vůči obránci Kaufmanovi se ale ostře ohradil na tiskové konferenci teplický trenér Vlastislav Mareček. „Rozhodně nešlo o úmysl a mrzí mě, co se Simpsonovi stalo. Nikdy jsem hráče nenabádal k tomu, aby na hřišti někoho zlikvidovali. Taková slova mě mrzí a uráží,“ tvrdil Mareček. „Velmi nás mrzí, co se Simpsonovi stalo. Lidský život je cennější než nějaké vítězství,“ dodal Mareček. Zranění fotbalisty, který je v Kladně na hostování ze Sparty, tak nakonec nebude tak vážné jako v případě Čecha.
Autoři:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...