Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přežila tři mečboly, zakončila prasátkem. Siniaková se omlouvala, Bouzková slzela

České finále v Nan-čchangu ovládla Kateřina Siniaková (vpravo), porazila Marii Bouzkovou. foto: Profimedia.cz

Oficiální účty WTA na sociálních sítích její povstání přirovnaly ke slavnému kouzelníkovi Houdinimu. Tenistka Kateřina Siniaková ve finále turnaje v Nan-čchangu kousek ve stylu slavného mistra úniků skutečně předvedla: proti krajance Marii Bouzkové odvrátila tři mečboly a po více než třech a půl hodinách duel urvala ve svůj prospěch. A znovu potvrdila, že platí za téměř nezdolnou bojovnici.
  12:07

„Byl to velmi těžký zápas, jsem pyšná, že jsem bojovala až do konce,“ popisovala po nedělním finále akce WTA 250 v Nan-čchangu, které otočila k výhře 1:6, 7:6 a 7:6.

Přitom už v koncovce druhé sady čelila mečbolu, další dvě hrozby vymazala při podání soupeřky za stavu 4:5 ve třetím dějství.

V závěrečném tiebreaku sama zužitkovala svou první možnost, byť s notným přispěním štěstí: její úder se otřel o pásku, která míč pouze převalila na druhou stranu kurtu. Bouzková, jež se zrovna přesouvala u základní čáry, na náhlou změnu nemohla reagovat.

I proto Siniaková nijak bujaře neslavila, místo toho se krajance omlouvala. „Je velmi smutné, že vyhrát mohla jenom jedna z nás, protože v tomhle případě to nebylo fér,“ prohodila.

Následně několik úsměvů přeci jen vykouzlila, zato Bouzková marně zadržovala slzy.

„Ani nevím, co říct,“ stěží přemáhala zklamání z nevyužitých šancí a únavu z maratonského klání. „Gratuluju Katce k úžasnému zápasu, bojovala jsi až do konce. Já jsem zklamaná, ale musím ti poblahopřát.“

Nejdelší finále sezony na okruhu WTA nabídlo kromě zvratů a rozpačitého konce i výměnu, v níž se krajanky prohnaly 47 údery.

Bouzková sice zprvu smutnila, v souladu se svou vřelou povahou ale při proslovu brzy našla pozitiva. „Byla to pro mě těžká sezona, takže takový konec beru,“ připomněla, že přes čtvrtfinále prošla jen v Nan-čchangu. „Jsem ráda, že mě lidé v mém okolí podporují. Budu dál pokračovat a příští rok budu silnější.“

Rovněž Siniaková prožila rozporuplnou sezonu: na přelomu června a července sice slavila titul na trávě v Bad Homburgu, pak ale zapsala sedm porážek v řadě a znovu procitla až při asijském turné.

V Hongkongu se probila do finále, v němž po dvou a půl hodinách podlehla Leylah Fernandezové, v Nan-čchangu už poslední nástrahu na cestě k poháru překonala. „Poslední dva týdny byly úžasné, nečekala jsem takové úspěchy,“ přiznala.

Turnaj přitom začínala jen dva dny poté, co ve zmíněném souboji s Fernandezovou podklouzla a dohrávala s obvazy na obou stehnech. „Zápas Katky jsem viděl celý, se zraněními a pády to bylo maso,“ uznal ve středu kapitán české reprezentace Petr Pála.

Kateřina Siniaková ošetřovaná ve finále turnaje v Hongkongu.

Siniaková však ještě nevyrazí na dovolenou a nebude si moct plně užívat posunu na 46. místo – ještě před měsícem byla 90. Už v neděli v Cancúnu vstoupí po boku Barbory Krejčíkové do deblové části Turnaje mistryň, z něj se obě parťačky i Markéta Vondroušová a Karolína Muchová, které se v Mexiku představí ve dvouhře, chtějí přesunout do Sevilly na finálovou fázi Poháru Billie Jean Kingové.

A Siniaková nyní ukázala, že vyčerpání či náročné přelety její odhodlání nikterak neumenšují. Spíš naopak. Ráda by tak na nadcházejících prestižních podnicích předvedla další tenisová kouzla.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...