Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

České drama v Číně. Siniaková odvrátila mečboly a pokořila Bouzkovou

Sport

  14:48aktualizováno  15:11
Kateřina Siniaková v pikantním českém duelu o vítězství na turnaji v čínském Nan-čchangu porazila Marii Bouzkovou 1:6, 7:6 a 7:6. Siniaková prohrála první sadu, v té druhé a třetí dokonce odvracela mečboly, přesto však dosáhla na svůj pátý singlový triumf na okruhu WTA.

„Hodně jsem si to tu užila. Poslední dva týdny byly úžasné. Nečekala jsem to a mám z toho radost,“ řekla Siniaková v rozhovoru na kurtu. „Gratuluju také Marii. Byl to velmi těžký zápas a je opravdu smutné, že mohla vyhrát jen jedna z nás. Nebylo to fér,“ doplnila.

Po hladkém zisku první sady si Bouzková vytvořila slibnou výhodu brejku i v té druhé. V deváté hře však nedokázala proměnit mečbol na podání soupeřky. Utkání nezvládla završit ani na svém servisu a set ztratila v tiebreaku.

Bouzková vs. Siniaková

Reportáž z utkání.

Ve třetí sadě si za stavu 5:3 29. hráčka žebříčku vytvořila dokonce dva mečboly, tentokrát i na vlastním podání. Ani teď však neuspěla. Přesná Siniaková udržela nervy, smazala výhodu své krajanky a triumfovala.

Sedmadvacetiletá hráčka z Hradce Králové zdolala o dva roky mladší krajanku za tři hodiny a 33 minut a získala druhý triumf v sezoně po červencovém úspěchu v Bad Homburgu. Vynahradila si týden starou porážku z finále v Hongkongu, kde nestačila na Kanaďanku Leylah Fernandezovou.

Bouzková nevyužila šanci získat druhý titul na okruhu WTA po loňském vítězství v Praze. Prohrála již čtvrtý z pěti finálových duelů v kariéře. Dvě české tenistky se ve finále na okruhu WTA střetly pojedenácté v historii. Dosud naposledy se tak stalo předloni v Praze, kde Barbora Krejčíková porazila Terezu Martincovou.

České finále v Nan-čchangu ovládla Kateřina Siniaková (vpravo), porazila Marii Bouzkovou.

Lepší vstup do utkání však měla Bouzková. Turnajová trojka prolomila v prvním setu všechny tři servisy soupeřky a ujala se za 33 minut vedení. Siniaková doplatila na 24 nevynucených chyb, Bouzková měla jen čtyři.

Také druhý set zahájila lépe Bouzková. Díky dvěma brejkům vedla 3:2 a Siniaková si vyžádala v slzách pauzu na ošetření. Utkání ale nevzdala. Siniaková získala sadu po sto minutách ve svůj prospěch a vynutila si pokračování. Bouzková přišla o set poprvé na turnaji.

Rovněž ve třetí sadě měla Bouzková vše ve svých rukou. Dvakrát měla výhodu brejku a za stavu 5:3 další dva mečboly. Opět ale duel nedotáhla k vítězství a Siniaková znovu nepříznivý vývoj otočila.

Rozhodla zkrácená hra, v níž Siniaková nejprve prohrávala 0:2 a 2:3, poté se však díky třem míčkům za sebou ujala vedení. Duel uzavřela při mečbolu za stavu 6:4 takzvaným prasátkem. Zatímco Siniaková se mohla úlevně usmát, zklamaná Bouzková se neubránila slzám.

„Nevím, jestli dokážu mluvit,“ prohlásila Bouzková. „Katka odehrála skvělý zápas, bojovala až do konce. Byla to definice tenisové bitvy. Bolí mě to, ale tobě gratuluji. Nezbývá mi nic jiného než pokračovat v tvrdé práci a být příští rok ještě silnější,“ řekla Bouzková.

Češky sehrály šestý nejdelší zápas sezony WTA Tour a první finále, jež přesáhlo tři hodiny.

Čtyřhru vyhrály Němka Laura Siegemundová a Ruska Vera Zvonarevová a jako poslední osmý pár si zajistily účast na Turnaji mistryň. Siegemundové se tak vyplatilo, že právě nejspíš kvůli ušetření sil na čtyřhru nenastoupila v pátek do čtvrtfinálového duelu proti Siniakové.

Turnaj žen v Nan-čchangu

tvrdý povrch, dotace 259 303 dolarů

Dvouhra - finále:
Siniaková (ČR) - Bouzková (3-ČR) 1:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:4).

Čtyřhra - finále:
Zvonarevová, Siegemundová (2-Rus./Něm.) - Ninomijaová, Hozumiová (4-Jap.) 6:4, 6:2

Pavlásek na první titul nedosáhl

Adam Pavlásek ve čtyřhře na turnaji v Antverpách první titul na ATP Tour nezískal. Český daviscupový reprezentant a Uruguayec Ariel Behar podlehli ve finále 7:6, 4:6 a 8:10 bratrům Petrosovi a Stefanosovi Tsitsipasovým z Řecka.

Singlovou soutěž v Antverpách ovládl Alexander Bublik z Kazachstánu. Francouze Arthura Filse porazil ve finále 6:4, 6:4 a získal třetí titul, druhý letošní po turnaji v Halle.

Pro devětadvacetiletého Pavláska byl postup do finále největším úspěchem deblové kariéry. S Beharem už byli blízko finálové účasti před třemi týdny v Astaně, ale vypadli v semifinále.

Sedmý tenista světového žebříčku dvouhry Stefanos Tsitsipas získal k deseti singlovým druhý deblový titul v kariéře a první po boku mladšího bratra Petrose, který pozvedl vítěznou trofej poprvé. V Antverpách byl finalista letošního Australian Open nejvýše nasazeným hráčem dvouhry, ale v semifinále vypadl s francouzským teenagerem Filsem.

Turnaj mužů v Antverpách

tvrdý povrch, dotace 750 950 eur

Dvouhra - finále:
Bublik (3-Kaz.) - Fils (4-Fr.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - finále:
S. Tsitsipas, P. Tsitsipas (Řec.) - Behar, Pavlásek (Urug./ČR) 6:7 (5:7), 6:4, 10:8

Shelton má první trofej

Jedenadvacetiletý americký tenista Ben Shelton získal na turnaji v Tokiu první titul v kariéře. Ve finále porazil 7:5, 6:1 Rusa Aslana Karaceva a korunoval svou průlomovou sezonu.

Talentovaný Shelton, jenž letos postoupil do čtvrtfinále Australian Open a dokonce semifinále US Open, vyhrál své první finále na ATP Tour za 84 minut. Rodák z Atlanty zasypal Karaceva 18 vítěznými údery a dělal mu problémy svým leváckým servisem: po prvním podání vyhrál 80 procent výměn.

Díky aktuálnímu triumfu se Shelton stal šestým tenistou, jenž letos získal na elitním okruhu premiérový titul. Ve světovém žebříčku v pondělí vystoupá už na 15. místo, přičemž sezonu zahajoval na 96. pozici.

Turnaj mužů v Tokiu

tvrdý povrch, dotace 2 022 770 dolarů

Dvouhra - finále:
Shelton (USA) - Karacev (Rus.) 7:5, 6:1

Čtyřhra - finále:
Purcell, Hijikata (Austr.) - Venus, J. Murray (N. Zél./Brit.) 6:4, 6:1

Monfils vyhrál po 12 letech ve Stockholmu

Gaël Monfils vyhrál znovu po dvanácti letech turnaj ve Stockholmu. Sedmatřicetiletý francouzský tenista zdolal 4:6, 7:6, 6:3 Rusa Pavla Kotova, jenž hrál po postupu z kvalifikace první finále v kariéře.

Bývalý šestý hráč světa Monfils, jenž je aktuálně na 140. místě žebříčku, zopakoval na Stockholm Open triumf z roku 2011. Celkově získal dvanáctý titul v kariéře a první od loňského ledna, kdy vyhrál v Adelaide.

Pařížský rodák se stal nejstarším vítězem v historii turnaje hraného od roku 1969 a nejstarším vítězem na okruhu od roku 2019, kdy Roger Federer získal v 38 letech v Basileji svůj poslední titul kariéry.

Čtyřiadvacetiletý Kotov postoupil do finále jako první kvalifikant od Jiřího Veselého, jemuž se to povedlo loni v Dubaji. Z kvalifikace až k titulu naposledy dokráčel v roce 2021 Argentinec Juan Manuel Cerúndolo na domácí půdě v Córdobě.

Turnaj mužů ve Stockholmu

tvrdý povrch, dotace 750 950 eur

Dvouhra - finále:
Monfils (Fr.) - Kotov (Rus.) 4:6, 7:6 (8:6), 6:3.

Čtyřhra - finále:
Golubjov, Molčanov (Kaz./Ukr.) - Bhambri, Cash (Indie/Brit.) 7:6 (10:8), 6:2

Mertensová suverénně obhájila v Munastíru

Belgická tenistka Elise Mertensová obhájila titul v Munastíru. Ve finále mezi nejvýše nasazenými hráčkami zdolala 6:3, 6:0 turnajovou jedničku Jasmine Paoliniovou z Itálie.

Sedmadvacetiletá Mertensová získala osmý singlový titul v kariéře a první právě od loňského triumfu v tuniském turistickém letovisku. Za obhajobou 36. hráčka žebříčku dokráčela suverénně: v pěti zápasech neztratila ani set, rozdala dva „kanáry“ a prohrála jen 21 gamů, tedy průměrně zhruba čtyři na zápas.

Turnaj žen v Munastíru

tvrdý povrch, dotace 259 303 dolarů

Dvouhra - finále:
Mertensová (2-Belg.) - Paoliniová (1-It.) 6:3, 6:0

Korpatschová se dočkala prvního titulu

Německá tenistka Tamara Korpatschová se v Kluži dočkala v 28 letech prvního turnajového titulu. Domácí Rumunku Elenu-Gabrielu Ruseovou porazila 6:3, 6:4 a korunovala životní týden, protože už postup do finále pro ni byl novým maximem. Ve světovém žebříčku si polepší z druhé stovky na 70. místo.

Rusová hrála finále potřetí a poprvé neuspěla. Začala přitom skvěle a po dvou brejcích vedla 3:0. Pak už ale dominovala Němka a stala se dvanáctou tenistkou, jež letos na okruhu WTA ve dvouhře vybojovala premiérovou trofej.

Turnaj žen v Kluži

tvrdý povrch, dotace 259 303 dolarů

Čtyřhra - finále:
Teichmannová, Burrageová (Švýc./Brit.) - Strachovová, Jeanjeanová (Ukr./Fr.) 6:1, 6:4

Autoři: ,