Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Skandál na OH: Dopoval olympijský vítěz

Sport

  20:46aktualizováno  29. dubna 13:30
LAUSANNE - Další sportovce-podvodníky odhalil MOV. Z nového testování vzorků odebraných na olympijských hrách v Pekingu vzešlo dalších sedm dopingových případů. Ty se podle dnešní informace Mezinárodního olympijského výboru týkaly šesti sportovců, mezi nimiž se objevilo jméno cyklisty Itala Davide Rebellina, který dojel druhý v silničním závodě. Mezi hříšníky je i olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů Rašíd Ramzí z Bahrajnu.

Rashid Ramzi, bahrajnský olympijský vítěz. foto: internet

Pozitivní dopingový nález na olympiádě v Pekingu měl vítěz běhu na 1500 metrů Rašíd Ramzí z Bahrajnu. Při opakovaných testech byla v jeho vzorku objevena zakázaná látka CERA, vylepšená verze krevního dopingu EPO. Oznámil to dnes olympijský výbor Bahrajnu, pro který Ramzí získal vůbec první olympijské zlato v atletice v historii.

Ramzí je původem z Maroka a stále ve své rodné zemi trénuje, ale za Bahrajn závodí od roku 2002 díky lukrativním finančním podmínkám. Na mistrovství světa v Helsinkách 2005 získal jako první muž v historii double na tratích 800 a 1500 metrů.

Pokud bude Ramzí diskvalifikován, zlato z Pekingu připadne Asbelu Kipropovi z Keni. Stříbro by získal Nicholas Willis z Nového Zélandu a na bronzovou pozici se posune Mehdi Baala z Francie.

Olympijský výbor Bahrajnu oznámil, že Ramzího vzorek A byl znovu otestován 19. února a výsledek byl pozitivní. Kontrolní vzorek B rovněž projde opětovnou zkouškou 8. června ve Francii. Pak se bude Ramzí zpovídat disciplinární komisi Mezinárodního olympijského výboru.


Funkcionář, jenž chtěl zůstat v anonymitě agenturám řekl, že mezi přistiženými jsou tři atleti, dva cyklisté a jeden vzpěrač. Dva z dopujících byli olympijští medailisté - cyklista a atlet, jenž získal zlato.

Všech sedm vzorků bylo pozitivních na CERA, což je vylepšená verze krevního dopingu EPO. Poté co byly k dispozici nové testy na CERA a inzulin, nechal Mezinárodní olympijský výbor otestovat celkem 948 vzorků z Pekingu.

MOV informoval sportovce o výsledku analýzy prostřednictvím jejich národních olympijských výborů. Jména hříšníků tak vyplují na povrch až později. Na to, jak se jednotlivé svazy vypořádají s podvodníky si budeme muset také ještě počkat.

O pozitivním dopingovém testu úspěšného cyklisty informovala italská média, národní olympijský výbor ani cyklistický svaz zatím zprávu nepotvrdily. Olympijský výbor nicméně uvedl, že mezi přistiženými jeden Ital je.

Sedmatřicetiletý Rebellin patří k nejúspěšnějším italským cyklistům posledních let, minulý týden například vyhrál potřetí v kariéře belgickou klasiku Valonský šíp. Olympijským vítězem v silničním závodě se stal Španěl Samuel Sánchez. O oba úspěchy s největší pravděpodobností přijde, navíc skončí s kariérou s velkou ostudou.

Autor: