Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Skandál v lize: sudí odvolal gól!

Sport

  11:09
LIBEREC/PRAHA - Fotbalovou ligou hýbe další skandální přehmat rozhodčích. Po nedávném superkiksu Jaroslava Járy v Ostravě, kde neoprávněně vyloučil hráče, přišel v sobotu v Liberci ještě větší omyl v podání Radka Kociána. Arbitr odvolal regulérní gól Mostu, který původně uznal!

Fotbal foto: Reprofoto

Verdiktem hrubě ovlivnil zápas, který hosté prohráli 1:2. „Dát míč na půli a pak to stáhnout, to jsem neviděl,“ zuřil po utkání mostecký trenér Robert Žák.

Co se vlastně u Nisy odehrálo? Běží 34. minuta, Slovan vede 2:0. Po rychlém brejku obchází hostující útočník Toleski gólmana Zlámala a posílá míč do sítě. Vteřinu před tím, než balon přejde brankovou čáru Kocián nepochopitelně foukne do píšťalky. Po chvíli váhání gól uznává. Když se chystá dát pokyn k zahájení hry, volá si jej asistent Večeřa. Po konzultaci s ním branku ruší. Po zápase Kocián přehmat přiznal. „Byla to hrubá chyba, beru ji na sebe,“ citovala rozhodčího ČTK. Proč pískl, když asistent neavizoval ofsajd, a tudíž ani nepoužil signalizační zařízení? „Nevím, slyšel jsem ho,“ pokrčil rameny Kocián, který navíc v utkání rozdal tři červené karty.

Proč ale gól nejprve uznal? „Komunikace s asistenty chvíli trvala. Potvrdili mi, že jsem hru přerušil ještě před gólem, a proto nemohl platit,“ uvedl sudí. Takové vysvětlení ale Žáka neuspokojilo. „Když si pískne, jak chce, tak kde to jsme?“ soptil trenér, který po neuznaném gólu svěřencům naznačoval, aby odešli ze hřiště. „Volal jsem si kapitána, nevěděl jsem, co se děje,“ odmítl však Žák.

Odvolaný gól už česká nejvyšší soutěž zažila. V roce 2003 se o to v zápase Příbram – Sparta „zasloužil“ sudí Helebrant. Postižení byli také hosté. „Tehdy si to po celé Evropě pouštěli v kuriozitách. Teď to bude znova,“ povzdechl si Žák.

Komise rozhodčích se zápasem bude zabývat ve čtvrtek, dá se očekávat tvrdý trest. Zvlášť když v případě Kociána nejde o první pochybení. V září v Teplicích jeho chyby neunesli sparťané, zápas končil extempore obránce Řepky a záložníka Abraháma. „Musíme bouchnout pořádně do stolu,“ řekl šéf komise rozhodčích Luděk Macela, jenž je podzimními výkony arbitrů rozčarován a slibuje rázná opatření.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.