Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Slavia po senzaci tiší euforii

Sport

  12:31
PRAHA - Fotbalová Slavia je na dosah svému snu. Po senzační výhře 1:0 nad Ajaxem drží před pražskou odvetou (29. srpna) klíč ke zlaté bráně Ligy mistrů. Šestý pokus červenobílých za pohádkovými bonusy míří ke šťastnému rozuzlení.

Krůček od snu. Slávisté stojí jednou nohou v Lize mistrů, na snímku oslavují vítězný gól kalivody (druhý zprava) v Amstrdamu. foto: ČTK

Žádná euforie ale Strahov nezalila, vyprchala ještě v útrobách amsterdamské Areny.
„Musíme si uvědomit, že to byl první krok, ten nejdůležitější nás teprve čeká. A právě ten bývá nejtěžší. Máme zaděláno dobře, ale...,“ prohlásil po včerejším tréninku trenér Slavie Karel Jarolím.

„Už jednou jsem takovou situaci zažil, podruhé bych to rozhodně nechtěl opakovat,“ dodal v narážce na noční můru sešívaných jménem Šachtar Doněck. Před sedmi lety také zvládli úvodní duel 3. předkola, z Ukrajiny si přivezli navlas stejný výsledek jako z nizozemské metropole. V odvetě ale selhali.

„Bylo to hořké. Bez štěstí se ve fotbale neobejdete, my jsme ho tenkrát neměli,“ vzpomínal Jarolím, tehdejší asistent trenéra Františka Cipra. „Doněck? No, vzpomněli jsme si na to. Je to varující. Může to být ale dobré pro to, abychom odvetu nepodcenili. I když s Ajaxem se to snad ani nedá,“ pověděl brankář Martin Vaniak, hrdina středeční noci.

Šmicer: Role se otočily
Předzápasový cíl slávisté výrazně překročili. Do Amsterdamu si sice jeli pro solidní výsledek do odvety, maximálně však doufali v remízu. „Vítězství je bonus navíc,“ potvrdil Jarolím.
Z outsidera se tak rázem stal horký favorit na postup do základní skupiny Ligy mistrů. Před zápasem slávisté tvrdili, že nemají co ztratit. To už teď neplatí.

„Role se otočily, teď už ztratit můžeme. A hodně,“ připustil záložník Vladimír Šmicer, který zápas kvůli karetnímu trestu sledoval z tribuny. V odvetě by mohl díky obrovským zkušenostem a kvalitám sehrát klíčovou roli. „Vítězná sestava se ale přece nemění,“ pokrčil Šmicer rameny. Je ale nadevše jasné, že bude u toho.

Že by se vyřazení po úspěšném duelu v Amsterdamu rovnalo velkému zklamání, připustil i Vaniak. „Teď už je to jiný, cítíme velkou šanci. Vedeme v poločase 1:0, určitě to ale bude moc těžký. Celý národ věří, že postoupíme, pro něj jsme teď favoriti my.“

Že by mohla velká míra zodpovědnosti na tým dolehnout, se Vaniak neobává. „Spousta kluků hrála podobný zápas poprvé. A zvládli to skvěle. Myslím, že jim sebevědomí hodně povyrostlo.“

Slávisté měli před utkáním o motivaci navíc. Postarala se o ni místní média. Hrstka nizozemských novinářů požadovala od kouče Jarolíma, aby jim laskavě sdělil, co že je to vlastně Slavia Praha.

„Moc příjemné věci to nebyly. Všechno je to o inteligenci, s tím já nemůžu nic dělat,“ povzdechl si Jarolím, pro kterého skončil zápas v Amsterdamu ranním příletem do Prahy. „Teď je totiž na řadě liga v Českých Budějovicích,“ zdůraznil.

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...