Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slavia začala fantasticky: 2:1!

Sport

  22:37
PRAHA - Pražská Slavia má za sebou skvělou premiéru v Lize mistrů. Díky gólům Šenkeříka a Belaida porazili sešívaní Steauu Bukurešť 2:1 a v základní skupině si připsali první tři body.

Tuani Belaid (vlevo) a Zdeněk Šenkeřík ze Slavie se radují z prvního gólu. foto: ČTK

Za první výhru v Lize mistrů přibude do slávistické pokladny 600.000 eur (necelých 17 milionu korun), samotní hráči si z této částky mezi sebou rozdělí pět milionů korun.

Trenér Karel Jarolím poslal na strahovský trávník nečekanou sestavu. Při absenci zraněného Šmicra se poprvé v základní jedenáctce objevili vedle sebe oba francouzští záložníci Belaid a Tavares a s nimi dostal premiérově šanci dlouho zraněný Latka. Středovou řadu navíc vyztužil na pravé straně Vlček, takže na hrotu útoku se pohyboval pouze osamocený Šenkeřík.

Změny udělal i kouč Steauy Gheorghe Hagi. Jen na lavičku usedli obránce Golanski a překvapivě i útočník Zaharia. Na hrotu nastoupil překvapivě Iacob. Soupeř hrál hodně ofenzivní fotbal a byl častěji na polovině Slavie. Po rohovém kopu v desáté minutě přišla i jeho první šance, po Dikově centru hlavičkoval Rada těsně nad slávistickou branku.

Iacob ve 12. minutě nedokázal využít Brabcovy chyby, který minul odkop, ale rumunskému útočníkovi střelu zblokoval Suchý. Naopak ve 13. minutě udeřili domácí. Dlouhý nákop z poloviny hřiště propadl za chybující obranu hostů, nabíhající Vlček střílel ve velké šanci, ale Zapata stačil vyrazit. Na Šenkeříkovu dorážku však už nestačil a slávisté i diváci se mohli radovat z první vstřelené branky v elitní soutěži.

Hosté byli důrazní v osobních soubojích, nechyběl jim pohyb a technická vyspělost. Ve 21. minutě skákal na centrovaný míč Nicolity z pravé strany Petre, před Vaniakem mu k zakončení chybělo velmi málo, ale Suchý stačil nebezpečí odvrátit. Po vedoucí brance vysunul domácí kouč na hrot útoku i Vlčka s cílem více napadat rozehrávku soupeře. Rumunům to viditelně dělalo problémy, ale dopředu se více tlačili nakopávanými míči a obrana Slavie musela být v neustálém střehu zejména při hlavičkových soubojích.

Slabou chvilku si obrana Slavie vybrala ve 33. minutě. Po rohovém kopu Nicolity nechali domácí obránci zcela volného stopera Goiana a ten přesnou hlavičkou nedal "čarodějovi" Vaniakovi nejmenší šanci. Ve 42. minutě si Vlček zaběhl po dlouhém centru Pudila opět za obranu soupeře, unikal Radovi a řítil se sám na branku, ale hostující obránci si v souboji pomohl rukama a Vlček upadl. Rozhodčí nechal k nelibosti diváků pokračovat ve hře.

Ve druhém poločase se Slavia zvedla
Ještě před přestávkou musel trenér Jarolím sáhnout k vynucenému střídání. Zraněného Brabce nahradil Janda a ve stoperské dvojici se tak po delším čase opět sešli Latka se Suchým. Vydrželi tam spolu ale jen do přestávky. Po ní již nenastoupil Latka, jemuž se opět obnovilo svalové zranění a šanci dostal Hubáček. V poslední minutě poločasu se ještě Iacob uvolnil a z pravé strany poslal centr do vápna, gólman Vaniak jej však efektně stáhl.

Po změně stran začala Slavia aktivněji, více držela míč a dobře kombinovala. Vlček pohotově vyslal do sprintu Pudila, ale toho skluzem zastavil Rada. Ve 48. minutě se po tečované přihrávce málem dostal do šance Vlček, ale brankář Zapata byl u míče dříve. O pár sekund později Janda poslal kolmici na sprintujícího Šenkeříka, kterému však chyběl krok, aby se dostal do vyložené šance. Gólman Zapata vyběhl a u míče byl dřív. Po Krajčíkově uvolnění Vlčka pálil domácí kanonýr tvrdě z ostrého úhlu a Zapatu pořádně protáhl.

V 63. minutě propukla na Strahově radost podruhé. Po levé straně unikl svému strážci průbojný Dřížďal, míč si před dalším obráncem zasekl a poslal přízemní zpětný centr do vápna. Vlček jej chytře pustil na lépe postaveného Belaida a ten se kouči Jarolímovi odvděčil za důvěru první mistrovskou brankou ve slávistickém dresu. Sebevědomí Steauy tím dostalo hodně tvrdý úder.

Pojistku na výhru Slavie měl na kopačce třináct minut před koncem Vlček, který šel sám na brankáře Zapatu, ale ve stoprocentní šanci namířil vedle rumunské branky. Hosté v závěru vrhli síly do útoku, ale nadšeně bojující domácí je do vážnější šance nepustili a naopak chytrou hrou dotáhli vysněný vstup do soutěže až do závěrečného hvizdu.

Výsledek:
Slavia Praha - Steaua Bukurešť 2:1 (1:1)
Branka: 13. Šenkeřík, 63. Belaid - 33. Goian. Rozhodčí: Benquerenca - Cunha, Cardinal (všichni Port.). ŽK: Volešák - Goian, Lovin, Croitoru. Diváci: 15.723.

Sestavy:
Slavia:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec (42. Janda), Dříždal - Vlček, Tavares, Belaid (81. Volešák), Latka (46. Hubáček), Pudil - Šenkeřík. Trenér: Jarolím.
Steaua: Zapata - Badoi, Goian, Rada, Marin - Nicolita, Petre, Lovin (62. Surdu), Cristocea (53. Croitoru) - Dica - Iacob (71. Badea). Trenér: Hagi.

Autor: