Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Slavii dál straší komplex Sparta

Sport

  10:56
PRAHA - Vypadalo to jako slibná příležitost pro sejmutí nelichotivé nálepky „věčně druhých“. Jenže fotbalisté Slavie ji v pondělním derby se Spartou promarnili. V utkání na vyprodané Letné totálně propadli a zaslouženě prohráli 0:1.

Sparťanští fotbalisté se radují z dalšího vydařeného derby se Slavií. foto: Tomáš KristLidové noviny

Nejprestižnější souboj ligy přerůstá pro červenobílý tým do podoby osudového strašáku. Strahovská výhra Slavie z podzimu 2005 působí čím dál víc jako náhodný záblesk v éře sparťanských úspěchů.

V lize se přitom najdou kluby, které dokáží letenského giganta pravidelně zaskočit. Liberec, Mladá Boleslav, nebo i podceňovaný Zlín netrpí vůči favoritovi přehnaným respektem. „Daří se jim, protože nenechají Spartu tvořit, zatímco Slavia se od ní naposledy nechala snadno přetlačit,“ všimnul si Vladimír Táborský, který v minulosti prožil derby na sparťanské straně v roli hráče i trenéra.

Hostům v pondělním šlágru nepomohlo, že do duelu vstupovali jako lídr ligy a většinu jarních utkání absolvovali v oslnivém stylu. Sebevědomí čišelo pouze z mužstva v rudých dresech. Psychický útlum vymazal i ostatní kvality Jarolímova výběru. „Nerad to říkám, ale zklamali i po fotbalové stránce,“ řekl Jan Suchopárek, jeden z pamětníků posledního slávistického titulu z roku 1996, na adresu svých následovníků v sešívaném dresu.

„Slavie najednou jen začala nakopávat míče dopředu, na což není zvyklá. Vlčka mi bylo v útoku až líto,“ doplnil ho Táborský. Osvědčené způsoby Sparty, jak vymazat v derby přednosti protivníka, se nezměnily. Proč taky, když jsou stále účinné. „Sparta trošku přitvrdí, slávisty tím postraší. Ti se nechají a výsledek je pak takový, jaký je,“ konstatoval Suchopárek.

Slavia musí najít blázna
Vypadala konfrontace mezi tradičními konkurenty v minulosti jinak? „Možná mám v derby mírně negativní bilanci, ale až na výjimky jsem se Spartou sehrál vždy vyrovnané partie,“ charakterizoval Suchopárek vypjaté bitvy z devadesátých let. „Tedy nic takového, co se dělo v pondělí,“ posteskl si.

Táborský mohl sáhnout do vzpomínek, jež jsou ještě o tři dekády starší. „Dřív to nebylo jiné. Sparta měla silovější pojetí, Slavie byla zase techničtější.“ Mezi roky 1932 a 1935 Slavia neprohrála v derby dokonce osmkrát po sobě. Aby si v budoucnosti mohla alespoň připomenout slavnější časy, musí ještě vyspět. „A udržet si kvalitní kádr,“ doporučil Táborský.

Suchopárek by přidal do slávistické sestavy bojovníka a srdcaře, jakým je ve Spartě kapitán Řepka. „Tomáš je správný fotbalový blázen, kterého by mělo mít každé mužstvo. Ve Slavii momentálně taková persona, jakou byl naposledy Pavel Kuka, chybí,“ uvedl bývalý reprezentant.

Tahouna může podle Suchopárka červenobílý klub najít dvěma způsoby. „Slavia má kvalitnější líheň odchovanců než Sparta. To je její výhoda. Takže si ho buď musí postupně vychovat, nebo koupit odjinud,“ uzavřel.
Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč