Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Slaviii zachránilo postup Monako

Sport

  20:56
HAMBURK - V závěrečném zápase skupiny Poháru UEFA prohráli fotbalisté Slavie Praha v Hamburku 0:2, ale i to jim stačilo k postupu do jarních vyřazovacích bojů. Na dálku jim pomohlo Monako, které v souběžně hraném utkání porazilo CSKA Sofia 2:1.

Klíčový moment: Náhradní brankář Slavie chytá ihned po příchodu na hřiště penaltu, kterou kopl Emile Mpenza foto: JOCHEN LUEBKE AFP

Pražané hráli od 28. minuty bez vyloučeného brankáře Kozáčika, jeho náhradník Šeliga zlikvidoval Mpenzovi penaltu. Na hodně špatném trávníku, ale před téměř zaplněným hledištěm vyztužil trenér Slavie Karel Jarolím při absenci zraněného kapitána Pitáka zálohu Vlčkem a vepředu zůstal osamocený Fořt.

Domácí však měli od začátku hru pod svou kontrolou a od úvodního hvizdu si vytvářeli nebezpečné šance. Už v páté minutě po Suchého chybě hasil na poslední chvíli požár staronový kapitán Gedeon. O tři minuty později David Jarolím přesným pasem vysunul Mpenzu, ten se řítil sám na Kožáčika, ale brankář Slavie skvěle vyrazil míč na roh.

Po jeho rozehrání však centroval Beinlich a bosenský reprezentant Barbarez ukázal, jak je ve vzduchu důrazný. Tvrdou ranou hlavou nedal Kozáčikovi nejmenší šanci.

Hamburk názorně předváděl, proč je na druhém místě Bundesligy hned za Bayernem. Dokonale organizovaná obrana příliš šancí hostům nenabídla a naopak dvojici útočných hrotů Mpenza - Barbarez hrozila při každé akci. Hlavně Mpenza platil na obránce Slavie svou rychlostí. Krajčík, který nastoupil po viróze, s ním měl obrovské problémy.

Hvězdný moment náhradníka Šeligy
V 28. minutě mu Belgičan utekl, situaci se snažil pádem pod nohy zachránit Kozáčik, ale rozhodčí jeho zákrok posoudil jako penaltový a navíc ukázal brankáři Slavie červenou kartu. Do branky musel náhradník Šeliga, ale uvedl se skvěle, když Mpenzovu penaltu skvěle vystihl.

Po změně stran se hrálo prakticky na jednu branku, obrana Slavie odvracela jeden nájezd domácích za druhým. Odolávala však jen do 57. minuty. To si David Jarolím pohrál s několika slávisty, přihrál Barbarezovi, ten našel rozběhnutého Mpenzu a Belgičan s jistotou přehodil vybíhajícího Šeligu.

Hamburk s vědomím dvoubrankového náskoku přece jen polevil, trenér Doll začal své opory šetřit na ligový duel s Brémami a náhradníci nebyli tak nebezpeční. To v deseti hrající Slavii vyhovovalo a až do konce se hrálo většinou ve středu hřiště. Po závěrečném hvizdu byli čeští hráči ještě chvíli v napětí, ale zpráva z Monaka odstartovala oslavy postupu.

Hamburk - Slavia 2:0 (1:0)
Branky: 9. Barbarez, 57. Mpenza. Rozhodčí: Vasquez - Gallardo, Rodriguez
(všichni Šp.). ŽK: L. Jarolím, Krajčík, Holeňák. ČK: 28. Kozáčik (Slavia). Diváci: 46.253.

Sestavy:
SV Hamburk: Kirschstein - Mahdavíkíjá, Demel, van Buyten, Atouba - D. Jarolím, Trochowski, Wicky (61. Laas), Beinlich - Mpenza (63. Lauth), Barbarez (70. Takahara). Trenér: Doll.

Slavia Praha: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Holeňák - Vlček (80. Pešír), Gedeon, L. Jarolím, Hrdlička (86. Švec), Švento - Fořt (30. Šeliga). Trenér: K. Jarolím.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...