Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Slávisté se za 'smrt Spartě' musí omluvit

Sport

  19:25
Praha - Fotbalisté pražské Slavie Stanislav Vlček, Radek Dosoudil, Pavel Fořt nedostali od disciplinární komise ČMFS žádný trest za to, že po prvoligovém utkání v Mladé Boleslavi provolávali heslo "smrt Spartě". Hráči i vedení Slavie se však mají letenskému klubu omluvit.

Slávista Stanislav Vlček (vpravo) a Tomáš Řepka z konkurenční Sparty foto: ČTK

"S přihlédnutím k charakteru přestupku disciplinární komise od potrestání hráčů upustila. Ukládá však klubu a hráčům, aby se za nesportovní chování písemně omluvili představenstvu Sparty a všem jejím hráčům do 22. listopadu," uvedl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi na dnešním jednání v Praze na Strahově.

Komise se začala případem zabývat poté, co MF Dnes zveřejnila zprávu o hanlivém skandování slávistů společně s fanoušky po utkání v Mladé Boleslavi. Pokřik tria fotbalistů byl patrný i z videozáznamu.

Pod vlivem euforie
"Ze začátku jsme nečekali, že by to takhle daleko mohlo dojít. Určitě si dáme příště větší pozor, je to ponaučení. Rozhodně to ale nebylo namířené proti nikomu, proti Spartě to nesměřovalo, bylo to v emocích," řekl před komisí Dosoudil. Chování slávistů vysvětloval euforií po vítězství 3:1 na půdě vicemistra. "Opakovali jsme to, co skandovali po zápas diváci. Ve vítězné euforii jsme si to vůbec neuvědomovali," prohlásil.

V podobném duchu mluvil Fořt. "V euforii člověk řekne různé věci. Postupem času jsme si uvědomovali, co jsme způsobili. Jsme rádi, že komise to vzala z hráčské stránky, pochopila nás. Určitě ten humbuk kolem, když si na vás lidi ukazují, nebyl příjemný," řekl útočník Slavie.

Ředitel klubu Petr Doležal uvedl, že jednání fotbalistů bylo nevhodné. "Nicméně podle mě šlo o příměr pro sportovní porážku, ne smrt nějaké fyzické osoby. Míra nebezpečnosti byla proto nepatrná," argumentoval před verdiktem komise. "Tato slova jsou nevhodnou formou oslavy, která na stadion nepatří, ale objevují se pravidelně," prohlásil Doležal.

Podle dalšího člena představenstva Slavie Tomáše Rosena nechtěli hráči sparťanské soupeře urazit. "Jde o synonymum pro neúspěch soupeře. Je to ale každopádně nevhodné," řekl Rosen.

S tím se ztotožnil i Károlyi, ale upozornil na skutečnost, že poprvé se takto vyjádřili samotní hráči a ne jen fanoušci. "Je potřeba brát zřetel na mediální dopad vyjádření hráčů. Rozhodně taková slova nepatří to slovníku profesionálních fotbalistů a zásad fair play. Nebudeme to nadále tolerovat a trpět," konstatoval Károlyi.

Vlček, který z tria hráčů působil nejzkroušenějším dojmem, byl rozhodnutím komise potěšen. "Vím, že v tom žádný úmysl nebyl, nechtěli jsme nikoho urazit a jsem rád, že to ostatní také tak vzali. Opravdu jsem to prožíval těžce, i když mi to asi nikdo nevěřil. Takové situace nemám rád a jsem strašně rád, že těch čtrnáct dnů je za mnou a mohu se opět soustředit jen na fotbal," prohlásil český reprezentant s tím, že tvrdé jádro fanoušků požádalo hráče o setkání. "Věřím, že se nějak rozumně domluvíme," řekl Vlček.

Autor: