Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Slavný jachtařský závod vyhrála Wild Oats XI

Sport

  10:17
SYDNEY - Slavný závod ze Sydney do Hobartu dnes počtvrté za sebou vyhrála australská jachta Wild Oats XI. Tak dlouhá vítězná série se ještě žádné lodi nepodařila, třikrát po sobě v poválečných letech zvítězila jen Morna.

Vítězná posádka lodi Wild Oats XI těsně před cílem. foto: ČTK

Posádka vedená kapitánem Markem Richardsem dlouho útočila na traťový rekord, který stanovila při svém prvním triumfu v roce 2005. Nakonec ale kvůli slabšímu větru u tasmánského pobřeží urazila 628 námořních mil (1163 kilometrů) za jeden den, 20 hodin, 34 minut a 14 sekund, čímž za rekordním časem zaostala o necelé dvě hodiny.

Na druhém místě skončila s hodinovou ztrátou Skandia, která se ještě po prvním dnu držela na špici. Ze stočlenného startovního pole zatím odstoupily tři posádky, cíle jich do 9:00 SEČ dosáhlo třináct. Poslední loď je v hobartském přístavu očekávána až v prvních hodinách Nového roku.

Šestnáctimetrová novozélandská jachta Georgia se zhruba 19 hodin po pátečním startu potopila po srážce s velrybou a její čtrnáctičlennou posádku zachránili soupeři z jiné lodi. Menší kolizi se nevyhnula ani vítězná Wild Oats, jíž se v sobotu zamotal do zavěšení kormidla asi dvoumetrový žralok; zakrátko se ale sám osvobodil a bez následků odplul pryč.

Autor:
Témata: Sydney, Hobart, Georgie

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!