Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Slepý Keňan dodává odvahu dalším handicapovaným běžcům

Sport

  9:15
PRAHA - Kdo při Pražském půlmaratonu spatřil dvojici běžců tmavé pleti, jejichž ruce byly spojené krátkým provázkem. Možná tápal. Ten v černých brýlích byl 34letý nevidomý Keňan Francis Karanja, vodiče mu dělá jeho mladší bratr James.

Francis (vlevo) a James Karanjaové. foto: Reprofoto

V Praze běželi už loni a také nyní toužili po překonání Francisova světového rekordu 1:10:02 hodiny, který vytvořil před třemi roky ve Štýrském Hradci. "Chtěli jsme moc, nevyšlo to kvůli chladu a větru, podobně jako loni," mrzelo vodiče Jamese, když proběhli cílem na 22., resp. 23. místě v čase 1:11:52. "Zimou jsem měl ztuhlé svaly, u nás je mnohem tepleji," poplácal se Francis po stehnech.

"Svou účastí v závodech chceme dodat odvahu slepým lidem na celém světě, zároveň podporujeme neziskovou organizaci Světlo pro svět," dodal James a zmínil společnost, která se zaměřuje na prevenci a léčbu slepoty v rozvojových zemích.

Pocházejí z chudé vesnické rodiny, mají ještě osm sourozenců, sami už mají své rodiny. Denně uběhnou v blízkosti jezera Nyahururu až třicet kilometrů, nezastírají, že díky běhání udržují rodiny nad hranicí chudoby.

"V posledních letech jsme třikrát za sebou vyhráli v Bostonu závod Vision na pět kilometrů a vždy získali 1500 dolarů," přiblížil Francis, stříbrný z paralympiády v Pekingu v běhu na 5000 metrů.

A že Pražský půlmaraton ovládl namísto favoritů neznámý Keňan Joel Kimurer a zůstal jen dvě vteřiny od traťového rekordu? "U nás máme hodně výborných běžců," usmál se nevidomý atlet.