Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slovensko hraje ve finále Davis Cupu s Chorvatskem nerozhodně

Sport

  17:09
BRATISLAVA - Slováci srovnali skóre ve finálovém utkání Daviscupova poháru s Chorvatskem. Po prvním dni hrají nerozhodně 1:1. V první zápase porazil chorvatský tenista Ivan Ljubčič slovenského náhradníka Karola Kučeru. Stav vyrovnal Dominik Hrbatý, který porazil Maria Ančiče.

Dominik Hrbatý se raduje z vítězství nad Mariem Ančičem. foto: AFP

Slovenská jednička, mohutně povzbuzovaná diváky v Národním tenisovém centru v Bratislavě, porazila Ančiče za tři hodiny a třináct minut po setech 7:6, 6:3, 6:7 a 6:4. Ljubčič si poradil s Kováčem, který nastoupil za zraněného Karola Becka, za necelé dvě hodiny 6:3, 6:4 a 6:3.

Slováky oslabilo Beckovo zranění
Do sobotní čtyřhry jsou nahlášeni Beck s Michalem Mertiňákem, ale Becka nejspíše nahradí Hrbatý. Za Chorvaty by měli od 15:00 nastoupit Ljubičič s Ančičem. Nedělní program zahájí souboj jedniček Hrbatého s Ljubičičem, pak nastoupí Kučera proti Ančičovi. Oba kapitáni mají možnost složení čtyřhry a závěrečných dvouher změnit. Je možné, že v případě rozhodnutého stavu nastoupí do posledního singlu za Chorvaty wimbledonský vítěz Goran Ivaniševič.

Chorvatský tenista Ivan Ljubičič podává proti Slováku Karolu Kučerovi."Důležitá byla koncentrace a nepoddat se těm jeho esům. Čekal jsem na své příležitosti, které jsem využil," řekl Hrbatý po zápasu. Slovák se v kvalitě servisu Ančičovi vyrovnal, i když nedal 29 es jako soupeř. "Podával jsem dobře, což byl základ úspěchu," řekl Hrbatý, který nepřipustil žádný brejkbol.

Ve výměnách od základní čáry určoval Slovák tempo a dokázal na vysokého Chorvata vyvinout větší tlak z forhendu i bekhendu. "Hrbatý byl rychlejší, odzadu razantnější a ve výměnách měl navrch. Bylo to náročné na psychiku, ale Domino (Hrbatý) to zvládl perfektně," řekl kapitán Miloslav Mečíř.

První set rozhodl až tie-break, v kterém slavil vítězství přesnější Hrbatý. Druhá sada byla za stavu 1:2 z pohledu Hrbatého asi na deset minut přerušena kvůli uvolněné síti. Zatímco hráči sledovali opravu, slovenští a chorvatští diváci nechali naplno rozeznít svoje hlasivky, souboj v hledišti ale skončil bez vítěze.

Po pauze to byl Hrbatý, který měl převahu a v sedmé a deváté hře získal Chorvatovo podání. Při setbolu udělal jeho soupeř dvojchybu. Ančič se nepoložil, naopak zlepšil servis a držel s Hrbatým v třetím setu krok. Slovák jediný brejkbol v sadě nevyužil a znovu rozhodovala zkrácená hra, v které udělal Hrbatý dvojchybu a lehkou nevynucenou chybu a kvůli tomu o set přišel.
 
Důležitý brejk čtvrté sady získal domácí tenista ve třetí hře po přesném prohozu. "Domino, Domino," bouřili slovenští fanoušci oblečení do bílých triček s národním znakem na prsou na oslavu Hrbatého. Tomu prostřednictvím svého manažera před zápasem popřál hodně štěstí i český hokejový brankář Dominik Hašek.

Během zápasu Ljubčič-Kučera bylo na slovenském hráči, který se už chystá do tenisového důchodu, znát, že letos odehrál jen devět zápasů na okruhu ATP a pět prohrál.

Rozhodl Chorvatův servis
Kučeru zlomil hlavně Chorvatův servis. "Ukazatelem zápasu byl Ljubičičův servis," řekl Slovenské televizi po utkání. "Vůbec mi nedal šanci, snažil jsem se jeho servis přečíst, ale dával to přesně k lajnám. Ve výměnách to bylo docela vyrovnané, ale škoda chyb, kvůli kterým jsem ztrácel svoje podání," dodal slovenský hráč.

O tom, že půjde hrát, se dozvěděl po dopoledním tréninku. "Měl jsem rozehrávat Hrbatého, ale místo toho jsem se připravil na zápas," řekl Kučera.

Ljubičič zažívá životní sezonu. Sice nepředvedl svůj řízný tenis z konce roku, kdy hrál i Turnaj mistrů, ale utkání s Kučerou měl zcela pod kontrolou. Snadno si tak na konto připsal letos už desátý vítězný zápas v Davisově poháru za sebou.

V prvním i druhém dějství stačilo Ljubičičovi k zisku setu vždy jednou získat Kučerovo podání. Sám soupeři povolil pouhý jeden brejkbol v utkání a ve druhé sadě při svém servisu, rychlém občas skoro 230 km/hod., ztratil z pěti her jen dva fiftýny. Kučera se snažil rozmísťovat údery, ale razancí i přesností zaostával.

Beck, o němž se spekuluje v souvislosti z podezřením z dopingu, což oficiální zdroje nepotvrdily, na lavičce povzbuzoval a chvilku i bubnoval, ale Kučerovi to nepomohlo. Tenista nedostal do varu ani překvapivě ne úplně plnou halu. Loni sledovalo finále DC mezi Španělskem s Američany v Seville rekordních více než 27 tisíc diváků. V Bratislavě jsou necelé 4000 tisíce fanoušků.

Autor: