Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzace. Slováci porazili ve čtvrtfinále Američany 3:2 po nájezdech a budou hrát o medaile

Slovenský útočník Marek Hrivík (vpravo) poslal čtvrtfinálový duel s USA do prodloužení. foto: AP

Tak to bylo prvotřídní drama! Slovenským hokejistům vyšla hra bez brankáře, proti Spojeným státům v poslední minutě základní hrací doby vyrovnali a díky brance Petera Cehlárika postupují po výsledku 3:2 po samostatných nájezdech do semifinále olympijského turnaje. V další fázi vyzvou Finsko.
  7:21aktualizováno  12:07

Pokud by se některý z týmů dal označit za černého koně turnaje, je to ten slovenský, který ve skupině aktivně nastoupil na Švédy i Finy, ale zbytečnými chybami se připravil o body. Proti Lotyšsku (5:2), a zejména v předkole proti Německu (4:0), už naplno ukázal svůj potenciál.

Ve čtvrtfinále se opět v nejlepším možném světle předvedl Juraj Slafkovský. Zázračný slovenský talent vsítil v úvodní třetině už svou pátou branku na turnaji, osamostatnil se tak na čele tabulky kanonýrů. V pouhých sedmnácti letech úctyhodný počin.

Slováky však trochu srážela horší disciplína. Během dvacetiminutové pasáže ve druhé a třetí třetině putovali na trestnou lavici hned pětkrát, zatímco Američané inkasovali za celý zápas jediný menší trest. 

Jako by se projevilo, že věkový průměr obou celků je nízký. Utkání mělo vysoké tempo, akce střídala akci.

Klíčový moment ze slovenské strany přišel 44 vteřin před koncem základní hrací doby. Marek Hrivík si našel puk, který gólman Mann vyrazil po bombě Čajkovského od modré, a doklepl jej do sítě.

Rázem vypukla euforie.

Jenže v tu chvíli ještě nebylo zdaleka hotovo. Slováci přežili vlastní smrt, vyhráno ovšem neměli.

Mezi nejlepší čtyřku je poslal až Peter Cehlárik. Poté, co v desetiminutovém prodloužení gól nepadl, byl jediným úspěšným exekutorem samostatných nájezdů. Ve čtvrté sérii se trefil nad vyrážečku amerického brankáře a rozpoutal šílenství, které vygradovalo po pátém úspěšném zásahu bezchybného Patrika Rybára.

Vzhledem k výsledku následného duelu je jasné, že Slováci vstoupí do semifinále jako nejhůře nasazený tým. O postup do boje o zlato si tak zahrají s tím po základních skupinách nejlepším postupujícím, kterým je Finsko.

Jako by bylo olympijské čtvrtfinále pro Američany zakleté. Po čtyřech letech opět končí mezi nejlepší osmičkou, opět po nájezdech, opět po výsledku 2:3. A opět k tomu stačil jediný gól v rozstřelu.

Tehdy v Pchjongčchangu poslal USA domů český útočník Petr Koukal, tentokrát byl hrdinou Cehlárik. Ten měl přitom krátce před olympiádou potíže s koronavirem a hrozilo, že se do Pekingu vůbec nepodívá.

Nyní rozhodl o tom, že si před turnajem mnohými podceňované Slovensko zahraje o medaili.

„Jsem na kluky hrdý, naše práce ale ještě nekončí. Jsem rád, že moje klička vyšla. Zkoušel jsem si ji už na rozcvičce,“ přiznal autor postupového zásahu.

Olympijské hry - hokej muži
Čtvrtfinále 16. 2. 2022 5:10
Góly:
19:14 Abruzzese (Beniers, Agostino)
28:56 Hentges (Perbix, N. Smith)
Góly:
11:45 Slafkovský (Čerešňák, Regenda)
59:16 Hrivík (Čajkovský, L. Hudáček)
Cehlárik
Sestavy:
Mann (Commesso) – Kampfer, A. Ness (A), Faber, Cooper, Warsofsky, Perbix, Helleson – Agostino, B. O'Neill, Miele (C) – Beniers, Abruzzese, Knies – Farrell, N. Cates (A), Meyers – Hentges, N. Smith, Brisson – N. Shore.
Sestavy:
Rybár (Konrád) – Čerešňák (A), Čajkovský, M. Rosandić, Marinčin, Kňažko, Gernát, Š. Nemec – Hrivík (C), Cehlárik (A), Takáč – Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Slafkovský, Miloš Roman, Regenda – Daňo.

Rozhodčí: Bjork (SWE), Gofman (RUS) – McCrank (CAN), Šalagin (RUS)

Přejít na on-line reportáž
Autor: