Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Smíšenou štafetu dvojic na MS ovládli Francouzi, Jislová s Karlíkem dojeli šestnáctí

Émilien Jacquelin z Francie foto: ČTK

Biatlonisté Jessica Jislová a Mikuláš Karlík skončili šestnáctí v závodu dvojic na mistrovství světa ve slovinské Pokljuce. Pro zlato si dojelo francouzské duo Julia Simonová, Antonin Guigonnat a připravilo o hattrick Norsko, které skončilo o necelé tři sekundy druhé. Bronz vybojovalo Švédsko.
  15:06

Češi nepostavili do závodu nejlepší možnou dvojici. Mistryně světa z vytrvalostního závodu Markéta Davidová a Michal Krčmář dostali volno. „Pro ně by pak byl program hrozně nabitý. Do masáku (závodu s hromadným startem) je potřeba jít s čistou hlavou. Bylo by zbytečné, aby si Bimbo nebo Makula zbrklostí rozhodili střelecký rytmus,“ vysvětlil na webu svazu před závodem trenér mužů Ondřej Rybář.

ZÁVOD JSME SLEDOVALI ŽIVĚ ZDE

Závod rozjížděl jednadvacetiletý Karlík a po první ležce figuroval jedenáctý. Vestoje musel dvakrát dobíjet a předával dvaadvacátý. Jislová potvrdila roli přesné střelkyně ve štafetách a posunula pár na 17. místo. Karlík pozici na svém druhém úseku udržel a Jislová v závěru v boji o patnácté místo prohrála s Belgičankou.

Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová
Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová

„Na to, že nepatříme mezi jedničky v našich týmech a všichni ostatní jo, tak jsme zajeli obstojný výkon. Z pozice na startu (26) jsme se mohli posunout jenom nahoru, takže jsem spokojená,“ hodnotila Jislová výsledek v České televizi.

Při předloňské premiéře disciplíny na šampionátu byli Eva Puskarčíková a Ondřej Moravec devátí. Loni skončili Davidová s Krčmářem čtrnáctí.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - štafeta smíšených dvojic:

1. Simonová, Guigonnat (Fr.) 36:42,4 (0+5), 2. Eckhoffová, J. T. Bö (Nor.) -2,8 (0+9), 3. H. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -22,6 (0+8), 4. Blašková, Pryma (Ukr.) -35,9 (0+2), 5. Wiererová, Hofer (It.) -55,2 (1+6), 6. Hauserová, Eder (Rak.) -1:03,5 (1+7), 7. Preussová, Lesser (Něm.) -1:21,2 (1+10), 8. Lunderová, Gow (Kan.) -1,24,4 (0+6), 9. Cadurischová, Weger (Švýc.) -1:50,2 (1+9), 10. Talihärmová, Zahkna (Est.) -1:56,4 (1+7), ...16. Jislová, Karlík (ČR) -2,39,1 (0+6).

O titulu pro Francii rozhodla Simonová na posledním úseku. Po stojce jela o zlato s Tirill Eckhoffovou, které ujela ve stoupání před stadionem a vyhrála o 2,8 vteřiny. Norsko tak přišlo o neporazitelnost na MS v této soutěži. Johannes Thingnes Bö, který jel i letos, vyhrál předešlé dva závody v páru s Marte Olsbuovou Röiselandovou.

Ve hře o vítězství byla dlouho Itálie. Dorothea Wiererová na poslední stojce trefila čtyři terče a kdyby zasáhla i ten poslední, taky vyrážela do závěrečného okruhu v čele. Ani na tři náboje se jí to ale nepovedlo, jela trestné kolo a v cíli byla pátá.

Po pátečním volném dnu vyvrcholí šampionát o víkendu. V sobotu jsou na pořadu klasické štafety a v neděli na závěr závody s hromadným startem.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...