Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Smolařka mistrovství: zlato jí sebral dlouhý cop

Sport

  23:00
TEGU/PRAHA - Od finále ženské dálky uběhl už celý týden. Přesto jeho výsledek budí stále mnoho emocí. Běloruska Nastasja Mirončiková-Ivanovová předvedla životní skok. Byla nejlepší ze všech, přesto nevyhrála.

Nastasja Mirončiková-Ivanovová foto: Reuters

O nejcennější kov a odměnu téměř jednoho milionu korun ji připravily její vlasy. V životním pokusu sice skočila 6,90 metru, ale dlouhý cop udělal značku do písku o šestnáct centimetrů blíž odrazovému prknu.

Na Ivanovovou tak zbylo jen čtvrté místo a musela smutně přihlížet radostným oslavám Američanky Brittney Reesové, která dolétla "jen" do vzdálenosti 6,82 metru. Nepomohly ani protesty Bělorusů z tribuny. "Vlasy přece nemohly žádné viditelné stopy zanechat," rozčilovali se funkcionáři.

Pravidla mluví jasně. Rozhodčí i po dlouhém váhání museli ukázat na nejbližší otisk v písku a odsunout Ivanovovou mimo medailové pořadí. Bronzová Lotyška Ineta Radevičová ji přeskočila o pouhé dva centimetry.

Podobný příběh se v atletické historii neodehrál poprvé. Už na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 přišla o medaili Polka Elżbieta Krzesińská, které rovněž vlasy zanechaly v písku stopu.

Tehdy rozhodčí také dlouho přemýšlel, jak má situaci vyřešit. Nakonec dotek započítal a Krzesińská se umístila až na pro šampionku ostudné poslední 12. příčce.

Na další olympiádu už ale přijela poučená a hlavně ostříhaná. V Melbourne 1956 skočila 635 centimetrů, čímž vyrovnala svůj světový rekord a dočkala kýžené zlaté olympijské medaile.

Ponaučí se tak ze svého nezdaru i Ivanovová? Těžko odhadovat. Každopádně za rok v Londýně bude jednou z velmi sledovaných atletek...